betfair bonus 200 eura

bet at home bonus 100 eura

 

STRATEGIJA KLAĐENJA

Upravljanje novcem u klađenju

money-management-upravljanje-novcemNije važno samo pogoditi okladu, već i uklopiti ju u odgovarajuću dugoročnu strategiju. Cilj je ne samo dobivati što više od pogođene oklade, nego gubiti što manje kad se oklada promaši - što će se neminovno dogoditi.

Money management (MM) sistemi imaju zadatak smanjiti vjerojatnost bankrota kod serije izgubljenih oklada i što više povećati dobitak kod serije dobivenih oklada. MM sistemi ne garantiraju dobitak, već služe samo kao ispomoć klađenju.

SISTEMI ZA BANKROT

Svima je najpoznatiji sistem upravljanja novcem Martingale, popularno "dupliranje", sistem u kojem se ulog udvostručuje nakon izgubljene oklade. Za igranje Martingalea je potrebna ogromna banka da bi se i dalje moglo igrati i kroz gubitnički niz, i makar ta strategija može donijeti dobitak, nestabilna je i u jednom trenutku će neminovno odvesti igrača prema bankrotu. Postoje i drugi slični "matematički" sistemi kao što je Fibonaccijev niz, ali to su sve odreda očajnički eksperimenti zaluđenh igrača ruleta koji su htjeli nadmudriti tu nepobjedivu igru. Ti sistemi nisu prikladni kako za rulet, tako ni za klađenje, a igrači koji su izmislili te sisteme nisu u povijesti zapamćeni kao pobjednici, nego kao propali kockari.

Ne postoji sistem ulaganja koji će donijeti profit od promašenih oklada. Da postoji - koristili bi ga milijunaši koji obrću novac na burzi dionica. Nema zamjene za zdravu prosudbu, a staviti svoju sudbinu u ruke matematičkog sistema može samo očajan igrač.

POLAKO I SIGURNO DO PROFITA

U klađenju je općenito najprihvaćeniji MM sistem u kojem se na svaku okladu maksimalno može uložiti 2% banke (ukupnog iznosa raspoloživog za klađenje), a taj iznos se dalje razlaže na ukupno 10 jedinica. To znači da ako je ulog na neku okladu 5/10, odnosno 5 jedinica, ulog zapravo iznosi 1% banke. Banka se povećava i smanjuje sa svakom dobivenom ili izgubljenom okladom, što znači da se tijekom gubitničkog niza ulozi smanjuju, a tijekom pobjedničkog niza povećavaju. Bankrot je praktički nemoguć za igrača koji se disciplinirano drži ovog MM sistema, a napredovanje je polagano, ali sigurno. Ovaj MM sistem pogoduje igranju na 1 par na listiću, odnosno, shvaćanju klađenja kao ulaganja koje donosi stalnu dividendu na početni ulog.

Teško je držati se ograničenja od 2% kad imate siguran par na koji želite uložiti gotovo sve, ali - dajte ovom sistemu šansu. Možda taj veliki favorit i ne pobijedi.

ODREĐIVANJE VISINE ULOGA

Ulozi za pojedinu okladu se mogu odrediti na dva načina. Mnogi kladitelji na "zicere" uplaćuju 10/10 (odnosno, 2% banke), a na manje sigurne parove manje jedinica, iako je najbolji način (ali i najteži) određivanje uloga prema vrijednosti koeficijenta. Kad je koeficijent manji od realnog (npr. 1.50 na utakmicu gdje bi koeficijent trebao biti 1.60) ulog se smanjuje, a kad je koeficijent nerealno velik ulog se povećava. Ovakva praksa je igračevo jedino oružje u borbi protiv bookmakera i protiv matematičke vjerojatnosti, jer se potencira bookmakerova loša procjena u kladiteljevu korist, a smanjuje šteta njegove procjene koja je loša za kladitelja.

KELLYEV KRITERIJ

Ulozi se, osim ova dva načina, mogu određivati i Kellyevim kriterijem. To je matematička formula kojoj je zadatak da maksimalno poveća dobitak, pod pretpostavkom da će kladitelj dobivati na kladionici. Ovaj način određivanja uloga sa sobom nosi velike rizike i pogodan je samo za najiskusnije igrače koji neće tako lako otići u minus. Kellyev kriterij se temelji na razlici između ponuđenog koeficijenta i realnog koeficijenta, što znači da kladitelj mora biti bolji od bookmakera u procjeni koeficijenata.

Ali, kao što smo rekli, nema zamjene za zdravu i pametnu prosudbu. Igrač koji želi dobivati na kladionici je napravio samo pola posla ako dobro prognozira utakmice. Druga polovica je u pametnom manipuliranju ulozima i vođenju svoje "banke" prema dugoročnom profitu.

© OKLADE.NET Ova web stranica i njezin sadržaj su autorsko djelo, a nositelj autorskog prava je vlasnik Oklade.net. Neovlašteno kopiranje sadržaja je zabranjeno Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, 01-081-03-1344/2, NN 167/03, 79/07, 80/11, 144/12.

osvojidres

Moglo bi vas zanimati i...

azijski-hendikepAzijski hendikep spada u elementarno znanje koje mora imati svaki kladioničar. Pročitajte naša uputstva kako igrati azijski hendikep na puni broj, pola...
17891
kako-kladionice-zaradjujuDa bismo se mogli uspješno kladiti, moramo poznavati protivnika. Odnosno, razumjeti način na koji kladionice dolaze do svog profita. Bookmakeri su osobe...
10270
koliko-parova-na-listicuNije dovoljno samo pogađati određeni postotak parova, već je važno i na kakvom će se listiću ti parovi naći. Inače je vrlo lako moguće imati inače odličan...
17049
ozljede-i-kartoniMomčad nije automatski oslabljena kad važan igrač ne igra. Izostanak se najčešće počne osjećati tek nakon prvih nekoliko utakmica, kad momčad više ne...
7961
kako-odabrati-kladionicuVjerojatno ćete imati korisničke račune u svim dobrim kladionicama, a u ovom članku ćemo vam olakšati izbor glavne kladionice, odnosno one u kojoj...
5501
kladionice-na-hrvatskom-jezikuGrađani Hrvatske imaju puno opcija za klađenje, od hrvatskih zemaljskih kladionica do globalnih online kladionica koje su uglavnom na engleskom jeziku, a...
8060