betfair bonus 200 eura

bet at home bonus 100 eura

 

SVJETSKO PRVENSTVO 2014

Kako odabrati pobjednika Svjetskog prvenstva?

pele-brazilS približavanjem Svjetskog prvenstva 2014 u Brazilu, sve više razmišljamo o tome tko će doista podići trofej 13. srpnja. S obzirom da se natjecanje održava svake četiri godine, je li za predviđanje pobjednika važna povijest Svjetskih prvenstava? A ako nije, što je važno?

Za svakoga tko želi prognozirati pobjednika, očit prvi korak je pogled na dosadašnje pobjednike. Dosad je održano 19 Svjetskih prvenstava, a ovo su domaćini i pobjednici Svjetskih prvenstava u modernom dobu:

1986. domaćin Meksiko, pobjednik Argentina
1990. domaćin Italija, pobjednik Njemačka
1994. domaćin SAD, pobjednik Brazil
1998. domaćin i pobjednik Francuska
2002. domaćini J.Koreja i Japan, pobjednik Brazil
2006. domaćin Njemačka, pobjednik Italija
2010. domaćin J.Afrika, pobjednik Španjolska

Kontinenti su važni

Većina pobjednika SP (uključujući i prvih pet) je došla iz federacije koja je organizirala prvenstvo, i to se čini kao dobrom polazišnom točkom za predviđanje pobjednika na SP 2014. Detaljnija analiza pokazuje kako ovo nije slučajnost, na prvom SP 1939. od 13 momčadi samo četiri su bile iz Europe, jer im je trebalo tri tjedna da brodom dođu u Urugvaj. Iako su se poteškoće smanjile s razvojem zračnog prometa, domaći kontinent je bio značajna prednost sve do 1986. i prvenstva u Meksiku, i tek od tada možemo govoriti o modernim natjecanjima kakva poznajemo danas. Ipak, i od tih sedam prvenstava četiri je osvojila nacija čija je federacija domaćin, a tri preostala natjecanja su bila održavana kod inferiornih federacija čije reprezentacije nisu mogle osvojiti prvenstvo.

10Bet Sportsbook Promotion

Osim Švedske 1958. i pobjede Brazila s tinejdžerom Peleom (na slici gore pola stoljeća kasnije), nikad se nije dogodilo da europska reprezentacija osvoji prvenstvo na teritoriju Južne Amerike, i obrnuto, da južnoamerička reprezentacija osvoji prvenstvo na europskom tlu. Brazil je 1998. u Francuskoj izgubio finale od domaćina 3:0, a 2006. nije bilo južnoameričkih predstavnika u polufinalu. Oni koji tipuju na pobjedu europske reprezentacije na ovom SP si trebaju postaviti pitanje koja to europska reprezentacija ima snagu da prekine tradiciju i napokon osvoji SP koji se održava u Južnoj Americi. Osim toga, kako vidimo u ovom članku, Brazil i Argentina imaju najpovoljniji raspored na ovom prvenstvu.

UEFA i CONMEBOL dominiraju

Samo tri od top 30 reprezentacija su van konfederacija UEFA I CONMEBOL - SAD, Obala Bjelokosti i Gana. Makar je veliki Pele 1977. godine prognozirao da će afrička reprezentacija osvojiti SP prije 2000. godine, to se nije dogodilo niti će se dogoditi uskoro. Jasno je da je ovo prvenstvo duel Europe i Južne Amerike. Nikad nitko drugi nije podigao trofej.

Ne mora pobijediti favorit

Kad je Španjolska osvojila SP 2010 učinila je to nakon duge serije razočaravajućih rezultata uvijek kao "jedan od favorita prvenstva", a Francuska je 1998. godine osvojila prvenstvo na domaćem tlu kao 18. reprezentacija po FIFA rankingu.

Sreća

S obzirom da je nogomet takva igra u kojoj je sve moguće, a prvenstvo je vrlo kratkog formata, sreća igra veliku ulogu. Pobjednik ne mora biti najbolja momčad ili momčad koja je igrala najbolji nogomet. Sreća se najbolje očituje u poprilično nasumičnom izvlačenju skupina, a skupina u kojoj se momčad nađe u velikoj mjeri oblikuje njihov put u prvenstvu. Kako sama skupina, tako i kasnije križanje s drugim skupinama do finala. Više o tome u drugom članku - Tko ima najlakši put do finala na SP 2014?

U Brazilu sreća igra ulogu i po pitanju stadiona na kojima reprezentacije igraju. O tome više u individualnim prognozama utakmica.

Zaključak

Kod klađenja na pobjednika Svjetskog prvenstva potrebno je uzeti u obzir kontinent s kojeg reprezentacija dolazi, mjesto održavanja prvenstva, putovanje, raspored u skupini i nokaut fazi, a veliku ulogu će igrati i sreća. Posjetite kladionicu Pinnacle za daleko najbolje koeficijente na osvajača Svjetskog prvenstva. Drugdje ne morate ni tražiti, nema boljih koeficijenata.

© OKLADE.NET Ova web stranica i njezin sadržaj su autorsko djelo, a nositelj autorskog prava je vlasnik Oklade.net. Neovlašteno kopiranje sadržaja je zabranjeno Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, 01-081-03-1344/2, NN 167/03, 79/07, 80/11, 144/12.