betfair bonus 200 eura

bet at home bonus 100 eura

 

SVJETSKO PRVENSTVO 2014

Tko ima najlakši put do finala?

Tražite članak o križanju skupina na Euro 2016? Kliknite ovdje.

svjetsko-prvenstvo-2014-brazil-raspored-nokaut-fazaSreća igra veliku ulogu u osvajanju Svjetskog prvenstva. Skupine su u velikoj mjeri nasumično odabrane, a skupina u kojoj se reprezentacija nalazi, raspored utakmica, i kasnije križanje skupina oblikuju put te reprezentacije na prvenstvu.

Nije uvijek da se igra od slabijeg prema jačem. Pogledat ćemo koja reprezentacija ima najlakši, a koja najteži put do finala. Razlike su ogromne. Dok se u nekim skupinama ne smije biti drugi, neke druge skupine daju povoljan ždrijeb i prvoplasiranom i drugoplasiranom.

Tražite članak o križanju skupina na Euro 2016? Kliknite ovdje.


Hrvatska i Nizozemska imaju vrlo težak put i već se na startu prvenstva od njih traži da pobijede jednog od dva najveća favorita za naslov. Imaju daleko najteži raspored od svih. Krenimo dalje redom, od najlošijeg prema najpovoljnijem rasporedu:

Slabe skupine C i H neće ići daleko u prvenstvu, križaju se s jakim reprezentacijama, ili barem za njih prejakih.

Engleska i Italija imaju nesreću da će se sresti s favoritima (Brazil i Španjolska) već u četvrtfinalu, tako da upravo dolazak do te faze natjecanja od njih možemo očekivati.

Obadvije najbolje momčadi iz skupine E (Francuska, Švicarska, Ekvador) mogu daleko u natjecanju. Za to će trebati izbaciti Njemačku ili Argentinu, ali osim toga imaju jedan razuman put do finala. Isto vrijedi i za skupinu G (Njemačka, Portugal), gdje obje reprezentacije mogu daleko u natjecanju.

Španjolska mora osvojiti skupinu da bi izbjegla Brazil u osmini finala, a zatim redom kreću jake europske reprezentacije, ali ne i najjače. Vrlo dobar raspored. Brazil ima puno povoljniji raspored, pravi domaćinski, imaju baš onakav put do finala kakav bi se samo mogao poželjeti, od slabijih prema jačima. Ipak, jedna reprezentacija ima povoljniji ždrijeb i od domaćina - a to je Argentina. Savršen ždrijeb u kojem bi im se moglo dogoditi da skroz do polufinala nemaju jaku utakmicu.

Tražite članak o križanju skupina na Euro 2016? Kliknite ovdje.

Evo pregleda po skupinama i reprezentacijama:


neymar-oscar-brazilBRAZIL: DOMAĆINSKI ŽDRIJEB
Brazil ima razmjerno laku skupinu bez najjačih reprezentacija i bez onih koje igraju jaku obranu. Redom igraju protiv Hrvatske, Meksika i Kameruna. Makar bi za njih bilo bolje da krenu od najslabijeg a završe s najjačim, a ne obrnuto, i ovo je dobra priprema za nastavak natjecanja gdje će ih čekati drugoplasirani iz skupine B - Nizozemska, Čile ili Španjolska. Vjerojatno izbjegavaju Španjolsku i imat će razmjerno lagan posao protiv Nizozemske ili Čilea.

U četvrtfinalu se križaju s pobjednikom dvoboja između C1 i D2, što znači da izbjegavaju pobjednika vrlo jake skupine D (Engleska, Italija, Urugvaj). Brazil sve do polufinala ne može sresti sljedeće reprezentacije: Švicarska, Francuska, Argentina, BiH, Njemačka, Portugal, Belgija, Rusija.

Također, ako izbjegne Španjolsku tako da Brazil bude prvi u skupini A, a Španjolska prva u skupini B, ne može ih sresti sve do finala. Rekli bismo da Brazil ima idealan put u prvenstvu, od slabijih prema jačima. Njihov put bi mogao izgledati ovako: Hrvatska, Meksiko, Kamerun, Nizozemska/Čile, Engleska/Italija, Njemačka/Argentina, Španjolska.

mandzukic-modric-croatiaHRVATSKA: MORA IZNENADITI BRAZIL ILI ŠPANJOLSKU
Hrvatska ne može računati na osvajanje prvog mjesta i, ako prođe u drugi krug, tamo će ih čekati pobjednik skupine B. Španjolska. Vidjet ćemo kasnije u pregledu da ima i reprezentacija koje se mogu provući kroz ždrijeb - Hrvatska ne može, u prve četiri utakmice na SP igra i protiv Brazila i protiv Španjolske, a jednu od tih utakmica mora dobiti da prvenstvo ne bi završilo. Ili mora pobijediti Brazil da izbjegne Španjolce u ždrijebu, ili mora pobijediti Španjolce u nokaut fazi.

Kad bi se Hrvatska našla na desnoj strani ždrijeba (ako bude druga u skupini) i ako bi izbacila Španjolsku, ždrijeb u četvrfinalu bi opet donio jaku europsku reprezentaciju (Engleska ili Italija), a u polufinalu ili Argentinu ili jednu od slabijih europskih reprezentacija (Švicarska, Portugal, Belgija, BiH). Ovdje je zanimljivo što je za Hrvatsku osmina finala najteža utakmica, četvrfinale nešto slabija, a polufinale najslabija od te tri.

Hrvatska i BiH se u ovom scenariju mogu sresti u polufinalu. U finalu bi se mogli sresti ako ne budu istovremeno prvi (ili istovremeno drugi) u svojim skupinama. I, naravno, da pobijede sve redom...

nizozemska-spanjolska-robben-fabregasŠPANJOLSKA: MORA BITI PRVA U SKUPINI
Sve se svodi na osvajanje skupine B da bi se izbjegao Brazil u osmini finala, i da bi se s njima Španjolska mogla sresti tek u finalu. U skupini redom igraju protiv Nizozemske, Čilea i Australije - od jačeg prema slabijem. U osmini finala će sresti Hrvatsku. Ako budu prvi u skupini, do finala ne mogu sresti A1 (Brazil), C1 (nebitno, vjerojatno Kolumbija), E1 (Francuska ili Švicarska) i G1 (Njemačka ili Portugal).

Španjolska nema tako dobar ždrijeb kao Brazil. Već u četvrtfinalu se križaju ili s jakim europskim reprezentacijama Engleskom ili Italijom, ili s reprezentacijama koje imaju prednost domaćeg kontinenta - Kolumbijom ili Urugvajem. Dok Brazil izbjegava pobjednika jake skupine D, Španjolska će igrati upravo s tim pobjednikom koji se već dobrano istrenirao na jakim utakmicama u svojoj skupini.

NIZOZEMSKA: MORA IZNENADITI BRAZIL ILI ŠPANJOLSKU
Nije dobro biti drugi u skupini B, jer se taj u osmini finala križa s Brazilom. Nizozemska ima identičnu sudbinu kao i Hrvatska - u prve četiri utakmice se susreću sa Španjolskom i s Brazilom i jednu od tih utakmica moraju dobiti.

Ako bi kao drugi u skupini pobijedili Brazil u osmini finala, ždrijeb bi im se otvorio jer bi "ukrali" brazilski povoljan put do finala. Ako bi završili kao prvi u skupini opet im se piše loše, jer bi za njih vrijedilo sve što smo napisali za Španjolsku.

Nizozemska u svakom slučaju ima vrlo nepovoljan ždrijeb i jedino što ih može spasiti je da budu drugi u skupini i da u osmini finala nekako izbace Brazil i preuzmu domaćinski ždrijeb.

SKUPINA C: NEMA PROLAZA
Skupina C (Kolumbija, Grčka, Obala Bjelokosti, Japan) je najslabija na cijelom prvenstvu, ali tu sreća za njihove sudionike završava jer u osmini finala nikako ne mogu izbjeći puno jače od sebe - križaju se sa skupinom D u kojoj su Engleska, Italija i Urugvaj. Ni prvoplasirani u skupini C ne može imati lak posao, a ako i nekako prođe osminu finala u četvrtfinalu ga čeka ili Brazil ili reprezentacija koja je toliko dobra da je pobijedila Brazil.

Ni tu nevolje za skupinu C ne završavaju - prvoplasirani iz te skupine čak i ako odradi sve gore navedeno nema sreće s križanjem skupina. Do polufinala izbjegava dvije slabije skupine (Argentina, Belgija) ali ne i pobjednike dviju jakih skupina (Francuska, Njemačka).

S obzirom da je u skupini C samo jedna europska reprezentacija, sudionici te skupine se nikako ne mogu pripremiti za jaki europski nogomet kakav ih čeka već u osmini finala. I prvi i drugi iz skupine C će vjerojatno brzo završiti natjecanje.

engleska-gerrard-rooneyENGLESKA, ITALIJA, URUGVAJ: TEŠKO PREKO ČETVRTFINALA
Kao što smo već rekli, ova skupina se križa s vrlo slabom skupinom C i nakon terora u samoj skupini imat će lagan zadatak u osmini finala. Otprilike je jednako dobro ili loše biti prvoplasirani ili drugoplasirani u ovoj skupini. D1 igra sa Španjolskom u četvrtfinalu i izbjegava Brazil do finala, D2 igra s Brazilom u četvrtfinalu i izbjegava Španjolsku do finala.

Čak se može reći da D2 ima lakši put, jer izbjegava Francusku i Njemačku do polufinala, a D1 "izbjegava" pobjednike slabih skupina F i H, makar i to treba uvjetno shvatiti jer skupinu F vjerojatno osvaja Argentina.

Za skupinu D put do finala nije lak jer se s najjačima i prvoplasirani i drugoplasirani sreću već u četvrtfinalu, služe im kao priprema za finale. Vrlo će teško biti nekome iz skupine D doći do polufinala, a za to će se morati dogoditi veliko iznenađenje, npr. da Engleska pobijedi Brazil ili da Italija izbaci Španjolsku.

FRANCUSKA, ŠVICARSKA, EKVADOR: POVOLJAN ŽDRIJEB
Savršena skupina za uigravanje. Ekvador igra protiv dvije jake europske reprezentacije, a Švicarska i Francuska igraju protiv jedne jake južnoameričke i jedne jake europske momčadi. Od ove trojke, Francuska ima najteži zadatak jer već u prvom kolu sreće Honduras uz teret favorita - a prva kola ovakvih natjecanja nude jako zatvorenu igru. Francuzi bi se mogli morati vaditi protiv domaćeg Ekvadora u zadnjem kolu. Čini se da Ekvador ima najbolji raspored utakmica, dok bi Švicarska mogla imati beznačajnu utakmicu protiv Hondurasa u zadnjem kolu.

Dobro je biti pobjednik ove skupine. Taj izbjegava F1 (vjerojatno Argentina), Španjolsku do finala i Brazil do polufinala. Ipak, u četvrtfinalu se vjerojatno sreće s Njemačkom.

Pobjednik skupine E ima jedan normalan put do finala, a i već će se u svojoj skupini naviknuti na jake utakmice. Put do finala Njemačka-Brazil-Španjolska je nešto što je očekivano, a važno je da u osmini finala izbjegava jakog protivnika i može se pripremiti za četvrtfinale s Njemačkom.

Drugoplasirani u skupini E vjerojatno sreće Argentinu u osmini finala, ali ako prođe čeka ga lagano četvrtfinale protiv Belgije ili Rusije.

Skupina E ima poprilično povoljan ždrijeb. Da, morat će u ranoj fazi natjecanja izbaciti jaku reprezentaciju (prvoplasirani Njemačku, drugoplasirani Argentinu), ali ne bi bilo baš preveliko iznenađenje vidjeti člana ove skupine u kasnoj fazi natjecanja, recimo u polufinalu. Svakako je taj poduhvat lakši za nekoga iz skupine E nego za nekoga iz skupine D.

argentina-messi-higuain-agueroARGENTINA: LAGAN ŽDRIJEB DO POLUFINALA
Poprilično slaba skupina koju bi Argentina trebala osvojiti kao jedina stvarno jaka momčad u skupini, a zatim kreću ozbiljniji ispiti protiv E2 (Švicarska, Francuska, Ekvador), ali bez pripreme za tako jake utakmice. Iran i Nigerija sigurno nisu na dovoljno visokom rangu, a Argentina s njima igra svoju drugu i treću utakmicu na prvenstvu. Ipak, ako bi Argentina imala sreće da Ekvador bude E2, put do finala je skoro pa savršen.

Jer, nakon prolaska osmine finala, Argentina u četvrtfinalu može igrati samo protiv pobjednika slabe skupine H (Belgija, Rusija) ili protiv drugoplasiranog u skupini G (Portugal, Gana, SAD). Lako je moguće da Argentina izbjegne sve stvarno jake reprezentacije sve do polufinala, koje bi vjerojatno igrali sa Španjolskom prije spektakla protiv Brazila.

Argentinu ne smatramo jakom reprezentacijom, ali ždrijeb im je skoro savršen i mogli bi doći do polufinala bez ikakvih stresova. A kad bi u to polufinale ušla neka slabija reprezentacija, moguće je da Argentina odigra samo jednu stvarno jaku utakmicu - finale.

dzeko-pjanic-spahic-bihBOSNA I HERCEGOVINA: MORA BITI PRVA U SKUPINI
Drugačiji put očekuje Bosnu i Hercegovinu ako budu drugoplasirani, makar oni preuzimaju povoljan argentinski ždrijeb ako uspiju osvojiti prvo mjesto u skupini F.

Ako budu drugi, idu na pobjednika skupine E (Francuska, Švicarska, Ekvador) u osmini finala, a ni tu muke ne prestaju jer je vjerojatno sljedeći protivnik Njemačka. U polufinalu bi ih čekao Brazil, a u finalu Španjolska.

Skupina F ima općenito povoljan ždrijeb jer se ne može sresti s Brazilom ili Španjolskom do polufinala, ali F2 ima puno teži put nego F1. Bosna i Hercegovina bi trebala osvojiti svoju skupinu - makar i na gol-razliku - da si osigura povoljan ždrijeb i da do polufinala igra s reprezentacijama svog ranga.

njemacka-portugal-1-0-ronaldo-cr7NJEMAČKA, PORTUGAL: SVEJEDNO JE TKO JE PRVI
Već u prvoj utakmici u skupini G će se odlučivati o tome tko je pobjednik skupine jer igraju Njemačka i Portugal. Nakon toga za Njemačku dolaze utakmice s Ganom i SAD-om, a za Portugal obrnuto. Ova skupina skoro sigurno daje prolaz Njemačkoj i Portugalu zbog dvije inferiorne reprezentacije (što nije slučaj u svim skupinama), a zanimljivost je da čak nije ni važno tko će li biti prvi ili drugi.

Ova skupina se križa sa slabom skupinom H i očekujemo da će i G1 i G2 proći u četvrtfinale, a nakon toga su razlike u nijansama. I jedan i drugi izbjegavaju Brazil i Španjolsku do polufinala, a sad, je li bolje igrati u četvrtfinalu s pobjednikom skupine E (Francuska, Švicarska, Ekvador) ili pobjednikom skupine F (Argentina), to su stvarno nijanse.

Predviđamo da i G1 i G2, ako to budu Njemačka i Portugal, imaju dobru šansu za doći do polufinala. Bar neće imati neki nevjerojatan zadatak kao što je igranje s Brazilom u osmini finala, što recimo čeka Nizozemsku iz skupine B.

BELGIJA, RUSIJA: TEŠKA OSMINA FINALA
Jedna od dvije slabe skupine (druga je C). Belgija ima nešto povoljniji raspored utakmica u skupini jer igra s inferiornim Alžirom koji ne može ni zatvoriti utakmicu, a završava protiv Južne Koreje. Belgija bi trebala osvojiti prvo mjesto u ovoj skupini ako zbog ničeg drugog onda zbog rasporeda. Rusija u prvoj utakmici ima trkački raspoloženu Južnu Koreju.

Za H2 je prvenstvo završeno u osmini finala jer se sreće najvjerojatnije s Njemačkom, a u boljoj varijanti s Portugalom. Ništa bolje neće proći ni H1, jer u četvrtfinalu mora na Argentinu.

Skupina H ima nesreću što se križa sa skupinom G u kojoj su dvije jake reprezentacije, i makar se ne može sresti s Brazilom i Španjolskom do polufinala, slaba je to utjeha jer za članove ove skupine natjecanje vjerojatno završava puno ranije.

© OKLADE.NET Ova web stranica i njezin sadržaj su autorsko djelo, a nositelj autorskog prava je vlasnik Oklade.net. Neovlašteno kopiranje sadržaja je zabranjeno Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, 01-081-03-1344/2, NN 167/03, 79/07, 80/11, 144/12.