Strategija klađenja

Azijski hendikep

Azijski hendikep spada u elementarno znanje koje mora imati svaki kladioničar. Pročitajte naša uputstva kako igrati azijski hendikep na puni broj, pola broja ili na četvrtinu. Potpuna tablica povrata uloga.

Azijski hendikep je popularan i profitabilan način klađenja. Svi smo se susretali s azijskim hendikepom (poznat i kao Hang Cheng) čak i u hrvatskim lokalnim kladionicama, makar u jako jednostavnom obliku. Svaki hendikep koji je završavao na pola broja (npr. Dinamo -1.5), a čak i svaki zbroj golova ili koševa na pola broja (npr. više/manje od 189.5 koševa) je zapravo azijski hendikep.

Glavna prednost azijskog hendikepa je eliminiranje neriješenog rezultata, odnosno, postoje samo dvije oklade. Matematički se šansa za dobitak povećava s 33% (tri moguća ishoda) na 50% (dva moguća ishoda). Iako zvuči komplicirano, na azijski hendikep se nije teško priviknuti.

Na pola broja – dva moguća ishoda. Na cijeli broj – moguć povrat uloga. Na četvrtinu ili tri četvrtine – moguće su svakakve kombinacije.

Gdje igrati azijski hendikep?

Igrači azijskih hendikepa traže najbolje moguće koeficijente za svoje oklade. Pinnacle je prirodan odabir za azijske hendikepe jer nudi koeficijente i do 1.952-1.952 na dvostrane oklade, a limiti uplata na jednu okladu su i preko $20,000. Kladit ćete se u ovoj kladionici ako vam je važna svaka decimala na koeficijentu.

Bet365 ima slabije koeficijente, do 1.85-1.85, ali zato je ponuda oklada ogromna, kao i klađenje uživo. Ovo je kladionica za nekoga tko se želi kladiti na azijske hendikepe (i druge stvari) uz sve dodatne pogodnosti koje nudi najbolja kladionica na svijetu – live stream, cash out, bet builder, free bet, bonusi na listiće s više parova…

Azijski hendikep u Hrvatskoj

U hrvatskim kladionicama postoje samo jedna varijanta azijskog hendikepa, a to je “ishod bez neriješenog” koji je ekvivalent azijskog hendikepa (0) gdje se ulog vraća u slučaju neriješenog rezultata. Tu je i standardni europski hendikep 0:1 koji se kod klađenja na favorita ponaša jednako kao azijski hendikep (-1.5).

Europski vs Azijski hendikep

U nekim kladionicama kao što su Supersport ili Bet-at-home ćete vidjeti hendikepe na domaćina 0:1. Ovo je europski način zapisa hendikepa, a svima je jasno da se gostu nadodaje 1 gol na početku utakmice i da vaš domaćin treba pobijediti s bar 2:0 da pokrije hendikep.

Azijski hendikep samo ovu potrebu da vaš tim pobijedi 2:0 zapisuje drugačije, to bi bio azijski hendikep -1.5 odnosno ako igrate na gosta +1.5. Uz to, azijski hendikep nudi dodatne mogućnosti. Europski nije dvostrana oklada već trostrana, a ne nudi ni mogućnost djelomičnog ili potpunog povrata uloga.

Zašto igrati azijski hendikep?

Kao što vidite na banneru Bet365 kladionice desno, koeficijenti su odlični, a postoje samo dva moguća ishoda. To povećava mogućnost dobitka, povećava koeficijent kojeg dobivate, a trebate samo odabrati koja će ekipa pokriti hendikep. Ili jedna ili druga, nema sredine.

Često će vas vaš azijski hendikep spasiti od promašene oklade jer ćete dobiti ulog nazad. Ili bar pola uloga. Znači, možete dobiti povrat uloga kad napravite pogrešnu procjenu favorita ili kad sudac sudi nepostojeći jedanaesterac, a s druge strane koeficijenti su odlični. Isplati se naučiti igrati azijske hendikepe.

Pogledajmo sad svaki zasebni azijski hendikep, zapamtite ovu stranicu ili ju spremite u favorite da se uvijek možete prisjetiti pravila azijskog hendikepa:


AZIJSKI HENDIKEP 0

označava samo da se hendikepom ne favorizira nijednog od protivnika, iz oklade je eliminiran neriješeni rezultat, i kladimo se samo na domaćina ili na gosta. U slučaju neriješenog rezultata (0:0, 1:1…) vraća nam se ulog bez obzira na koga smo igrali. Ovakav hendikep je poznat i kao DNB (draw no bet) ili, prevedeno, “neriješen rezultat poništava okladu” ili “ishod bez neriješenog”. Ova će se oklada pojaviti kad su protivnici izjednačeni.

REZULTAT DOMAĆIN GOST
0 0
0:0 Vraća se 100% uloga Vraća se 100% uloga
1:0 Pogodak Promašaj
0:1 Promašaj Pogodak
2:0 Pogodak Promašaj
0:2 Promašaj Pogodak
1:1, 2:2, itd. Vraća se 100% uloga Vraća se 100% uloga

AZIJSKI HENDIKEP -0.25

znači da se u slučaju neriješenog rezultata utakmice može izgubiti 50% uloga (igranjem na favorita), ili dobiti 50% (igranjem protiv favorita). Dakle, ovaj hendikep je pogodniji za igranje protiv favorita, ali i vrlo utješan u igranju na favorite jer se 50% uloga množi s koeficijentom i kod, realno govoreći, promašene oklade. Ova oklada će se pojavljivati u slučaju kad je jedna ekipa blagi favorit (u normalnom klađenju koeficijenti ~2.30). Ovaj hendikep se zapravo sastoji od dva hendikepa, 0 i -0.5, a ulog je raspoređen ravnomjerno na oba. Zbog toga su i mogući ovakvi ishodi.

REZULTAT FAVORIT ANTIFAVORIT
-0.25 +0.25
0:0 Gubi se 50% uloga Pola uloga stvara profit
1:0 Pogodak Promašaj
0:1 Promašaj Pogodak
2:0 Pogodak Promašaj
0:2 Promašaj Pogodak
1:1, 2:2, itd. Gubi se 50% uloga Pola uloga stvara profit

AZIJSKI HENDIKEP -0.5

je poznat svim igračima jer se upravo od njega sastoji europski hendikep, zapravo od varijante -1.5. Ovaj hendikep od -0.5 znači isto kao i klađenje na pobjedu favorita. Moguća su samo dva ishoda, pobjeda favorita ili X2, neriješen rezultat je nemoguć. Ovakav hendikep će se pojavljivati kada je otprilike jednako vjerojatna pobjeda jednog kluba kao i neriješeno/pobjeda drugog kluba (koeficijenti u normalnom klađenju ~1.90). Ekvivalent hendikepa -0.5 je oklada na tip 1, a hendikepa +0.5 tip X2.

REZULTAT FAVORIT ANTIFAVORIT
-0.5 +0.5
0:0 Promašaj Pogodak
1:0 Pogodak Promašaj
0:1 Promašaj Pogodak
2:0 Pogodak Promašaj
0:2 Promašaj Pogodak
1:1, 2:2, itd. Promašaj Pogodak

AZIJSKI HENDIKEP -0.75

se, kao i svi ostali hendikepi na četvrtinu, sastoji od dva hendikepa (-0.5 i -1). Za razliku od hendikepa na jednu četvrtinu, hendikep na tri četvrtine ne pogoduje klađenju protiv favorita. Makar je nagrađen velikim hendikepom, antifavorit još uvijek mora remizirati da bi oklada bila pogođena (u slučaju poraza s 1 razlike vraća se pola uloga). Favorit, s druge strane, mora pobijediti s 2 razlike da bi oklada bila pogođena (u slučaju pobjede s 1 razlike vraća se pola uloga, a druga polovica se množi s koeficijentom). Ovaj hendikep će se javiti na utakmicama s koeficijentom na favorita ~1.70.

REZULTAT FAVORIT ANTIFAVORIT
-0.75 +0.75
0:0 Promašaj Pogodak
1:0 Pola uloga stvara profit Gubi se 50% uloga
0:1 Promašaj Pogodak
2:0 Pogodak Promašaj
0:2 Promašaj Pogodak
1:1, 2:2, itd. Promašaj Pogodak

AZIJSKI HENDIKEP -1

vraća ulog u slučaju pobjede favorita s 1 razlike, za razliku od europskog hendikepa. Takvi su svi azijski hendikepi na cijeli broj, uključujući i nulu, koja također vraća puni ulog, ali u slučaju neriješenog rezultata. Na internetskim kladionicama nema manipulativnih troškova, tako da se stvarno i dobije povrat 100% uloga.

REZULTAT FAVORIT ANTIFAVORIT
-1 +1
0:0 Promašaj Pogodak
1:0 Vraća se 100% uloga Vraća se 100% uloga
0:1 Promašaj Pogodak
2:0 Pogodak Promašaj
0:2 Promašaj Pogodak
1:1, 2:2, itd. Promašaj Pogodak

Naravno, sve ove hendikepe je moguće povećati, ovisno o sportu i razlici među protivnicima. Tako će se hendikep -17.0 na košarkašku utakmicu ponašati jednako kao hendikep 0 ili -1, s tim da je razlika među protivnicima veća. Isto tako, hendikep -2.25 će još uvijek teoretski pogodovati igranju protiv favorita, a -3.75 će još uvijek biti hendikep na kojem je jako teško zaraditi.

Sve online kladionice nude klađenje na azijske hendikepe, u manjoj ili većoj mjeri. Razlika je u tome je li azijski hendikep na neku utakmicu samo dodan u ponudu, ili se radi o kladionici koja nudi jako puno različitih azijskih hendikepa na istu utakmicu. Neke kladionice kao Pinnacle ili SBOBET su specijalizirane za azijske hendikepe i natječu se u kvaliteti koeficijenata jedna s drugom.

Bet365 daje sve moguće azijske hendikepe na jednu utakmicu, i na doslovno svaku utakmicu se može odabrati azijski hendikep 0 (ishod bez neriješenog) ili recimo hendikep -3.5. Koeficijenti nisu dobri kao u Pinnacleu, ali ponuda je ogromna pa se mogućnosti za klađenje (a time i za dobitak) povećavaju.

Na azijskim hendikepima su profitne margine puno niže nego na standardnom 1×2 klađenju i zato je na njima moguće ostvariti veći dobitak. Osim toga, radi se (uglavnom) o okladi s dva moguća ishoda, a ne tri, što znači da je šansa za pogođenu okladu puno veća. Dok u 1×2 klađenju neriješen rezultat uglavnom znači izgubljenu okladu, ovdje se može dobiti povrat uloga ili čak puni dobitak – ako je odabran pravi azijski hendikep.

Moguće je i kladiti se uživo na azijske hendikepe, što može uključivati trenutni rezultat utakmice ili se može kladiti samo na ostatak utakmice od trenutka uplaćivanja oklade, npr. da će u preostalom periodu onaj koji gubi 3:1 pokriti hendikep od +0.25. Za takvo klađenje uživo najbolja je kladionica Bet365.

© OKLADE.NET Ova web stranica i njezin sadržaj su autorsko djelo, a nositelj autorskog prava je vlasnik Oklade.net. Neovlašteno kopiranje sadržaja je zabranjeno Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, 01-081-03-1344/2, NN 167/03, 79/07, 80/11, 144/12.

bet365