Strategija klađenja

Kako kladionice zarađuju?

Da bismo se mogli uspješno kladiti, moramo poznavati protivnika. Odnosno, razumjeti način na koji kladionice dolaze do svog profita. Bookmakeri su osobe koje određuju koeficijent na određeni sportski događaj. Zadatak im je smanjiti rizik nekog sportskog događaja.

To znači da se kladionica npr. ne želi nadati da će favorit izgubiti, već, u idealnom slučaju, želi zaraditi u slučaju svih mogućih ishoda. Za razliku od kladitelja, koji nikada ne može zaraditi klađenjem na sva tri (ili dva) moguća ishoda utakmice, kladionici je upravo to cilj.
Nema pravednih koeficijenata

Da bi to bilo moguće, bookmakeri se služe dvama trikovima. Prvi je općenito nuđenje nižih koeficijenata od realnih, a drugi je pretjerano favoriziranje favorita.

10Bet Sportsbook Promotion

Kladionice imaju svoju profitnu marginu koja je nekoliko postotnih poena. To znači da u prosjeku kladionica neće nuditi realan koeficijent, nego nešto niži. Ovo je najlakše primijetiti na utakmicama koje imaju samo 2 moguća ishoda, npr. tenis ili zbroj golova više/manje od 2.5. U izjednačenim susretima, realan koeficijent bi na oba ishoda trebao biti po 2.00. Igrači u hrvatskim lokalnim kladionicama dobro znaju da će u tom slučaju dobiti 1.80-1.80 ili maksimalno 1.85-1.85. Pogledajte našu tablicu koeficijenata kladionica da vidite koliki “porez” na koeficijentima uzima koja kladionica.

Općenito, najnižu profitnu marginu ima američki Pinnacle Sports, koji je učinio sve da smanji troškove poslovanja (registrirali su se u državi s najmanjom stopom poreza; prestali su nuditi bonus na prvu uplatu) kako bi mogao ponuditi veće koeficijente.

Jedino kladionice koje nude razmjenu oklada nemaju profitnu marginu, već omogućavaju igračima da jedni drugima nude koeficijente. To su često i najbolji koeficijenti u svjetskoj ponudi kladionica, makar su također podložni gomilanju uplata (i smanjivanju koeficijenta) na favorite. Najbolja kladionica za razmjenu oklada je Betfair, a alternative su BetDAQ i WBX.

Izjednačavanje uplata

Bookmakeru je zadatak, ako je to ikako moguće, izjednačiti sumu koju kladionica mora isplatiti za bilo koji od mogućih ishoda sportskog događaja. To bi značilo da kladionica želi primiti, npr. 100.000 € uplata na koeficijent 1.30 (isplata +30.000 €) i 40.000 € na koeficijent 3.00 (isplata +90.000 €). Kad bi to bilo tako, kladionica bi i u jednom i u drugom slučaju zaradila 10.000 €.

Zbog ovoga će kladionica uvijek precjenjivati favorite, odnosno davati još dodatno smanjeni koeficijent na vrlo izgledne ishode, npr. Dinamo Zagreb kod kuće protiv Cibalije. To rade zato jer žele smanjiti iznos kojeg isplaćuju u slučaju pobjede Dinama, i zato da određeni broj igrača ipak privuku primamljivim koeficijentom na kontru (pobjeda Cibalije, neriješeno, x2, kontrahendikep…).

Ovakvu praksu kladionica igrač može najbolje iskoristiti tako da odigra kontrahendikep, jer se koeficijenti za hendikepe temelje na koeficijentima za 1X2, i u ovakvom slučaju će koeficijent na kontrahendikep biti jako dobar – bolji od realnog.

Bookmakeri, ipak, nikad neće uspjeti izjednačiti sumu koju kladionica mora isplatiti u slučaju pobjede Dinama i u slučaju pobjede Cibalije. Zato se sve kladionice uvijek nadaju da će favoriti izgubiti, ili da će igrači stavljati više parova na isti listić i promašiti barem jednu utakmicu. Zato mnoge kladionice (vidi popis) daju dodatne bonuse za stavljanje više parova na listić.

Azijski hendikep

Kladionicama je najlakše ostvariti profit na azijskim hendikepima. Tu podijele utakmicu “popola” i primaju gotovo jednak broj uplata na oba moguća ishoda. Kladiteljima je ovo dobro jer uvijek mogu dobiti koeficijente blizu 2.00, za koji god od dva ishoda se odluče, ali kladionica u azijskim hendikepima skoro da ne trpi nikakav rizik. Zato honkonški 188Bet, najbolja svjetska kladionica za azijske hendikepe, može lakše i sigurnije napredovati od svojih europskih konkurenata koji azijske hendikepe uglavnom izbjegavaju.
Manipulativni troškovi

Spomenut ćemo i manipulativne troškove koje naplaćuju hrvatske kladionice. Taj profit ne ide njima, već državi, a tih 5% je poseban porez koji su hrvatske kladionice obavezne plaćati. Strane kladionice ne spadaju pod ovo pravilo i zato u online kladionicama nema manipulativnih troškova. Hrvatske kladionice, umjesto da preuzmu trošak od tih 5% i ponude slabije koeficijente da izjednače profit poslovanja, prenose tih 5% na igrače.

Ako želite znati na koje još načine zarađuju hrvatske kladionice, pročitajte članak o SuperSportovom tjedniku.
Kladionice zarađuju na pobjednicima

Suprotno uvriježenom mišljenju, kladionice ne zarađuju na gubitnicima, nego na pobjednicima – jer su upravo njima “prodali” niži koeficijent od realnog. Gubitnici uvijek gube 100% uloga, a pitanje koje donosi profit je koliki postotak tog novca kladionica mora isplatiti pobjednicima.

© OKLADE.NET Ova web stranica i njezin sadržaj su autorsko djelo, a nositelj autorskog prava je vlasnik Oklade.net. Neovlašteno kopiranje sadržaja je zabranjeno Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, 01-081-03-1344/2, NN 167/03, 79/07, 80/11, 144/12.