Strategija klađenja

Klađenje uz insajderske informacije

Želite li profitirati na klađenju na nogomet i znate da vam trebaju insajderske informacije u utakmicama, ali ne znate gdje ih naći? Na Googleu ćete tražiti nešto kao betting tips and predictions i naći ćete dosta različitih web stranica s različitom razinom kvalitete informacija. Na ekranu sve riječi izgledaju isto, a važno je znati procijeniti piše li autor zato jer zna nešto o toj utakmici, ili piše samo zato da napiše prognozu.

Statistika – NE

U pravilu, većina prognoza za klađenje će se fokusirati na statistiku, i nabrajat će vam razne podatke, nizove, trendove, xG, izostanke – dakle, sve što je moguće reći o jednoj utakmici a da se ne zna stvarno ništa o toj utakmici. Većina prognoza za klađenje će vam tako nalikovati na pomoć pri čitanju statistike (što možete učiniti i sami ako odete na statistiku te lige i klubova), i ovakve prognoze će uvijek procjenjivati da će favorit pobijediti. Ovaj jedan ima 5-2-1 kod kuće, ovaj drugi nije pobijedio već tri utakmice u gostima, domaćin će pobijediti.

Ovakve analize su vam potpuno beskorisne, jer uvijek naginju na stranu favoriziranog rezultata, i jednostavno zato što autor očito ne zna ništa o utakmici. Zato se i skriva iza statističkih pokazatelja, jer nema riječi kojima bi opisao stvarnu snagu ili slabost neke momčadi, jer ju ne pozna. Kako smo rekli u našem članku, klađenje na statistiku baš i nije najsretnije rješenje. Kad se kladite, vama trebaju konkretniji podaci i predviđanje onoga što će se stvarno događati na terenu.

Prednosti i mane – DA

Kad čitate analizu neke utakmice, važno vam je da autor može prenijeti poruku o tome što misli da će biti prednost a što mana te dvije momčadi (ili dva protivnika). Na primjer, u teniskom meču treba spominjati kako je neki igrač slab u servisu a ovaj drugi je odličan reterner pa će imati prednost, a ne treba nabrajati statističke podatke i tako zaobilaznim putem tražiti način da se pokaže da je netko favorit. U nogometnoj utakmici treba spomenuti npr. da domaćin zna imati velikih problema kad je kod kuće favorit a protivnik se zabunkerira, i da se evo baš ovaj njihov protivnik namjerava zabunkerirati. Uglavnom, trebate nekako procijeniti da autor zna o čemu govori i da vidi unaprijed kako će ta utakmica izgledati. Budite sigurni, ako umjesto toga priča o statistici, priča o njoj zato jer drugo ne zna.

Takvom autoru i takvoj prognozi ne želite davati svoje novce. Samo ćete izgubiti.

Traženje dobrih izvora

Trebali biste jako puno pretraživati internet, kako na hrvatskom tako i na engleskom jeziku, a pogotovo biste trebali pretraživati web stranice koje su iz te zemlje o kojoj se radi, npr. engleske stranice za englesku ligu. Domaći uvijek imaju najviše informacija i najbolje razumijevanje lige i klubova i igrača. Engleski mediji će znati sve o tome kako se igrač trenutno osjeća, a do Hrvatske će, na primjer, količina informacija degradirati do te mjere da se spominje samo statistika, npr. “Manchester United je u seriji od tri pobjede” (pa pretpostavljamo da će pobijediti i sad).

Ako znate prepoznati kvalitetan izvor informacija, tu i tamo ćete se susresti s nekom web stranicom ili s nekim autorom koji zadovoljava vaše kriterije. Ključno je da taj URL zabilježite kako biste mogli i idući vikend provjeriti što taj autor kaže o utakmicama. Tako nećete morati tražiti, a nakon nekog vremena ćete imati hrpu poprilično kvalitetnih izvora na kojima ćete dobivati informacije i preporuke za klađenje, i vaš profit će sigurno narasti.

Jedan primjer web stranice s kvalitetnim informacijama je fantasy.premierleague.com, gdje se zapravo proučavaju igrači, ali kroz to možete puno naučiti o momčadima, o formi i o šansama svake momčadi u nekoj utakmici. Možda se počnete i kladiti na strijelce!