Strategija klađenja

Tri greške u klađenju na nogomet

Nogomet je jedan od težih sportova za prognoziranje i za dugoročni profit, ali klađenje na nogomet svejedno može biti profitabilno ako se slijede neka važna pravila i ako se zaobilaze neke najčešće greške kojima smo svi skloni. Zapravo, puno je važnije eliminirati te greške. Pogledajmo koje su.

1. Ne kladite se na statistiku

Nogomet je sport u kojem se postiže vrlo mali broj poena u usporedbi s ostalim sportovima, a osim toga i statistika utakmice koja je dostupna je vrlo siromašna. Dok u košarci imate statistiku za nekoliko kategorija za svakog igrača, u nogometu imate golove, asistencije i eventualno šuteve na gol. Vrlo je teško preko statistike prognozirati nogomet, jer ta pobjeda od 1:0 može značiti i da je zaslužena a trebalo je biti 3:0, ili da je nezaslužena i došla je iz kontranapada ili iz nepravedno dosuđenog jedanaesterca. Jedini način za prognoziranje nogometa je gledanje utakmica. Zato dobri kladitelji obično i prognoziraju samo jednu ligu, jer ne stigneš pomno pratiti dvije-tri lige. Statistika može samo biti pomoć, da onako okvirno imate dojam o nekom klubu. I ne zaboravite da statistika uvijek pokazuje samo ono što se već dogodilo, a ne ono što će se dogoditi.

U zadnje vrijeme se počeo koristiti statistički pokazatelj xG, odnosno očekivani golovi, koji bi vam trebao moći reći koliko je neki igrač ili neki klub trebao postići golova u proteklim utakmicama, temeljeno na kvaliteti pozicije za šut, pa vi to onda usporedite sa stvarnim brojem golova i onda donesete zaključak. Ovo je najkvalitetniji statistički pokazatelj dostupan u nogometu, ali čak ni on nema relevantnost u stvarnoj prognozi utakmica. Ne možete pratiti xG i preko toga pogađati oklade. A ako je tako, onda sigurno ne možete ni gledajući broj pobjeda, neriješenih i izgubljenih utakmica kod kuće i u gostima.

2. Ne kladite se na favorite

Kladionice su stalno u plusu, a svi igraju na favorite. To bi trebao biti dovoljan argument za to da se klađenje na favorite ne isplati. Čak i da igrate samo na Barcelonu, na svaku utakmicu tijekom sezone 100 kn, na kraju sezone ćete biti u minusu jer su koeficijenti manji nego što bi trebali biti. Kladionice to znaju i stalno spuštaju koeficijente na favorite na takav način da uvijek profitiraju od igrača koji bi se kladio samo na favorite. Ako je realni koeficijent 1.20, kladionica će vam dati 1.18 ili 1.15. Ne možete profitirati. Koeficijenti na hendikepe su također manji nego što bi trebali biti. Stavite to na papir, pogledajte prošle rezultate favorita, pa ćete vidjeti da se ne isplati igrati samo na njih, već treba tražiti kvalitetne oklade i u drugim utakmicama.

Više se isplati gledati kada favorit neće pobijediti (jer ćete samim time sebe spriječiti da igrate na nekvalitetnu okladu na favorita), a prava vrijednost je u onim utakmicama gdje su koeficijenti na domaćina i gosta podjednaki. Neki ishod se mora dogoditi, 1, x ili 2, a ako pogodite dobit ćete na koeficijentu 2.60 a ne 1.15. Svi se najviše volimo kladiti na najpopularnije klubove za koje možda i navijamo, ali u klađenju je stvarna vrijednost na onim utakmicama koje nitko ni ne gleda jer su dosadne, npr. Burnley – Brighton. Tu nađite tko ima prednost i bit ćete nagrađeni odličnim koeficijentom.

3. Ne kladite se na lige koje ne poznajete

Ovo je samo nastavak na prethodna dva savjeta. Već vidite trend da izbjegavamo ono što je očito (klađenje na popularne lige, klađenje na popularne klubove, klađenje na najočitije oklade) i idemo prema tome da nađemo ligu koju ćemo mi poznavati bolje od kladionice. To može biti HNL ili jedna od liga čije sve utakmice možemo pratiti na TV-u. Postanite ekspert za jednu ligu, počnite gledati utakmice, i vrlo brzo ćete vidjeti da jeste u stanju prognozirati utakmicu Burnleya i Brightona, a da je Manchester City zamka u koju kladitelji upadaju skoro svaki tjedan. Ako se kladite na ligu koju ne poznajete, i ako se kladite na utakmicu u kojoj poznajete samo jednog protivnika (favorita), ali ne i drugog, ovisite o sreći puno više nego o znanju.

Da zaključimo, jedini način za profitiranje u nogometu je da stvarno prognozirate utakmice klubova koje poznajete jer ste ih gledali, da se ne oslanjate na statistiku i da budete vrlo oprezni kod klađenja na favorite s malim koeficijentom jer je to klopka.