Bitcoin

Bitcoin krediti – Kako smo založili Bitcoin i dobili kune u 30 minuta

Umjesto da prodajete svoj Bitcoin kad vam trebaju novci, uzmite brzi kredit bez odobrenja sa Bitcoinom kao zalogom. U ovom članku ćemo na primjeru pokazati kako smo mi uzeli kredit i koliko je dugo trebalo da nam novac dođe u ruke. Od početka do kraja 30 minuta!

Prednosti Bitcoin kredita

Glavna prednost Bitcoin kredita je što nije potrebno odobrenje i provjera kreditne sposobnosti. Osim toga, kamate su izrazito niske, i kredit od $1000 se može dobiti za nevjerojatnu ukupnu cijenu od $5. Kamata je 5.9% godišnje, na $1000 to je $59, a ako vratite kredit za mjesec dana to je 59 / 12 = $4.90 ili tridesetak kuna.

Onima koji imaju Bitcoin je vrlo važno to što svoj Bitcoin ne gube. Dakle, ako imate 0.1 BTC i iskoristite ga kao zalog za kredit, ne gubite taj Bitcoin (osim ako baš ne vratite kredit). To znači da i dalje možete HODLati svoj Bitcoin, odnosno čuvati ga i čekati da mu vrijednost raste.

Gdje uzeti Bitcoin kredit

Više je DeFi (decentralizirane financije) ili, točnije, CeFi (centralizirane financije) kompanija koje nude ovakav tip kredita. Mi smo istražili Celsius, BlockFi i Nexo.

U ovom vodiču ćemo koristiti Nexo jer nam se najviše sviđa. Nema transakcijskih naknada ni za što (zero fee), sve se obavlja izrazito brzo, i Nexo nam je definitivno najdraži CeFi wallet koji smo dosad isprobali. Za usporedbu, Celsius ima puno ljepši app, ali Nexo puno bolje funkcionira. Vjerujte nam.

Makar se u ovom članku fokusiramo na sami kredit, dakle na dobivanja kuna sa Bitcoinom kao zalogom, trebate znati da na Nexu dobivate kamate na svoj Bitcoin ako ga samo držite u walletu. Kamata u trenutku pisanja ovog članka je 5%, a obračunava se svaki dan, i ukamaćuje se. Dakle, iznos kojeg danas dobijete kao zaradu od kamate će se sutra računati kao glavnica za novu kamatu. Celsius kamatu obračunava tjedno, što je vrlo sporo, a BlockFi obračunava svaki dan ali isplaćuje tek krajem mjeseca. Naravno, ne može se u isto vrijeme i koristiti Bitcoin kao zalog i dobivati kamata na taj Bitcoin. Ili je jedno ili je drugo.

Prvi korak: Prebacite svoje Bitcoine na Nexo

Učlanite se u Nexo i downloadajte app ako želite. Nexo se može koristiti i preko web browsera i kao app.

Upišite osobne podatke i prođite verifikaciju. Dovoljno je poslikati prednju i stražnju stranu svoje osobne iskaznice. Zato više volimo app, jednostavnije je proći verifikaciju. Vrlo brzo ćete biti verificirani, unutar par minuta.

Prebacite svoj željeni iznos u Bitcoinu na svoj Nexo wallet. U appu se to nalazi na Wallet –> Bitcoin –> Top Up. Tu ćete vidjeti svoju Bitcoin adresu.

Mi smo prebacili 0.1 BTC, odnosno oko 1900 dolara u trenutku pisanja članka.

Drugi korak: Zatražite kredit

Kad Bitcoin stigne na vaš Nexo račun, odmah možete zatražiti kredit. Na appu kliknite na Borrow.

Odmah će pisati i koliko kredita možete podići, a u našem slučaju je to bilo $950, odnosno polovica trenutne dolarske vrijednosti našeg Bitcoina.

Imate tri opcije:

  • SEPA bankovni transfer (samo za transakcije od $500 ili više)
  • Tether (ERC-20)
  • USD Coin (USDC)

Najjednostavnije je odabrati bankovni transfer i odmah dobiti novce na svoj privatni IBAN račun. Ako ste odabrali bankovni transfer, gotovi ste s podizanjem kredita. Dobit ćete novce i možete njima raspolagati, vaš Bitcoin je i dalje vaš, a kredit ćete otplaćivati kako i kad želite uplatama na svoj Nexo račun ili od Bitcoina kojeg imate.

Ali, u ovom primjeru ćemo pokazati kako se podiže kredit u stablecoin valuti i kako se također vrlo brzo mogu dobiti kune. Nama je trebalo petnaestak minuta.

USDT na Binance

Binance je mjenjačnica s najjeftinijim provizijama.

Ne možemo opisati koliko je ovo bitno. Tijekom godina smo se naplaćali lihvarskih naknada od raznih Bitcoin mjenjačnica, pogotovo kad mijenjamo jednu kriptovalutu u drugu, ili kad mijenjamo kriptovalute u fiat valute. Na svakom koraku nas netko pljačka, a obično to zamaskiraju tako da se ne primijeti.

Prethodni kredit smo preko btcchange24.org prebacili iz Bitcoina u dolare na Paypal, i trebalo je 6 dana dok nam Rusi nisu napokon poslali naše dolare, a cijena svega toga je bila preko $40 za kredit od $500. Užasno.

Koristeći Binance, ukupni trošak za sve nam je bio možda 20 kn za kredit od $950 (6000 kuna).

Dakle, na Nexu treba kao valutu odabrati Tether (ERC-20), to je USDT, punim imenom USD Tether. I prebaciti to na svoj USDT wallet na Binanceu. Mi smo uzeli kredit od $950, znači 950 USDT.

USDT u BTC, BTC u fiat

Nakon toga treba obaviti konverziju svog Tethera u Bitcoin. Vrlo je jeftina na Binanceu, skoro neprimjetna.

Nakon toga Bitcoin možemo prebaciti u željenu fiat valutu, recimo hrvatske kune. Također vrlo jeftina transakcija.

Podizanje fiat valute na svoj račun

Nakon toga s Binancea možemo zatražiti SEPA transfer na svoj IBAN.

Dovoljno je samo upisati IBAN broj svog računa, ne treba upisivati SWIFT/BIC, adresu banke i slične stvari. Čak ne treba upisati ni svoje ime i prezime jer račun i mora biti na ime i prezime vlasnika Binance računa s kojeg se podiže novac.

Dakle, samo copy/paste IBAN broja, i novac nam je stigao na IBAN u roku od nekoliko minuta.

Mi smo koristili IBAN u stranoj banci, vi ćete vjerojatno koristiti tekući račun u hrvatskoj banci, ali procedura je ista.

Zaključak

U ovom primjeru smo podigli $950 kredita koristeći 0.1 BTC kao zalog. Ukupni trošak dobivanja fiat valute na naš IBAN je bio oko 15-20 kn, uključujući sve konverzije valuta i sve naknade. Tu još možemo i dodati trošak samog kredita koji se plaća kod otplate kredita. U našem slučaju, na Nexu, kamata je 5.9% godišnje. Otplata kredita je fleksibilna i sami odlučujete kad ćete platiti. Minimalni period otplate kredita je 30 dana, odnosno, ako kredit vratite već sutra svejedno će vam se računati kamata kao da ste platili nakon 30 dana. Maksimalni period otplate je godina dana.

Dok mi lagano otplaćujemo kredit, naš Bitcoin je i dalje naš, i ako mu vrijednost poraste na dvostruko, imamo dvostruko vrijedniji Bitcoin.

Također se može smatrati i da se “kredit otplaćuje sam” ako naš Bitcoin poraste, a ako bude jako padao onda bismo morali ili nadodati još Bitcoina kao jamstvo ili vratiti dio kredita jer zalog ne bi bio dovoljno osiguranje.

Avatar

Oklade.net

Komentiraj

Klikni ovdje za ostavljanje komentara