Kriptovalute

Pi kriptovaluta – Što je Pi Coin, kako ga rudariti, koju vrijednost ima?

Ako vam je pobjegao Bitcoin, odnosno niste dovoljno rano (2013.) vjerovali u njega dok je bio bezvrijedan, i niste postali milijunaš – postoje kriptovalute u koje danas možete investirati u istoj takvoj fazi razvoja.

Možda ste već čuli za Pi Coin, kojeg je razvio tročlani tim sa Stanforda (Kokkalis, Fan, McPhillips) i koji već ima preko 8 milijuna korisnika u svijetu. Pi je kriptovaluta koju možete rudariti preko svog mobitela na način da instalirate Pi Network aplikaciju za Android ili iPhone i svakih 24 sata kliknete na gumb u aplikaciji. Zaradit ćete 4.8 Pi na dan.

Kliknite ovdje i instalirajte aplikaciju: https://minepi.com/Cafa i upišite username Cafa kao svoj kod za poziv u mrežu. Bez poziva ne možete instalirati aplikaciju.

Pi je potencijalno revolucionaran novčić, a postoji i mogućnost velike zarade.

Što je Pi Coin?

Pi je osmišljen tako da običnim ljudima da pristup ekonomskoj vrijednosti koja danas ide bankama i tehnološkim divovima. Zamisao osnivača je očito da ponude alternativu, koja nema nužno financijsku vrijednost izraženu u dolarima, ali koja svojim članovima omogućava da trampe stvari u zamjenu za Pi Coin.

Makar ove gornje rečenice mogu zvučati skromno, zapravo Pi ima ozbiljan cilj – želi biti najkorištenija kriptovaluta na svijetu.

U Hrvatskoj se već može makar popiti kava za Pi Coin, što znači da je već krenula takva vrsta robne razmjene i kod nas. Očekuje se da će broj proizvoda i usluga koje možete plaćati Pi Coinom samo rasti.

Pogledajmo ovako – trenutno je cijena jedne kave u kafiću koji prima plaćanje ovom kriptovalutom 2 Pi, a jednostavnim rudaranjem možete zaraditi 4.8 Pi dnevno. Dakle, dnevno zaradite vrijednost dvije kave, odnosno oko 15-20 kn!

Je li Pi prijevara?

Osnivači Pi Coina izgledaju jako ozbiljno u svojoj nakani da pruže ljudima ovaj novčić kao alternativu trenutnom novčanom poslovanju, i ne spominju bilo kakvu zaradu.

Baš to što ne spominju zaradu i ne obećavaju da ćete od Pi Coina ikad zaraditi je, po nama, garancija da se ne radi o nekakvoj “get rich quick” shemi. Pi je zajednica entuzijasta – sad ih ima skoro 10 milijuna – koji prikupljaju svoje Pi novčiće svaki dan na svojim mobitelima, i mogu ih zamijeniti za neku robu.

U ovom trenutku ne možemo znati u kojem smjeru ide Pi, ali sa iskustvom u ostalim kriptovalutama, možemo reći da je Pi stabilan novčić sa dobrom idejom i dobrim planom, i da je u fazi kada možete “ući” u ovu zajednicu i možda imati neku financijsku dobrobit u skoroj budućnosti.

Pi Coin nije piramidalna shema makar se u ovoj fazi razvoja oslanja na prikupljanje što više članova. Jednostavno je na ranim članovima odgovornost da grade mrežu. Kao što možete vidjeti na linku dolje, nemoguće je ući u mrežu bez da imate poziv od trenutnog člana.

Kliknite ovdje i instalirajte aplikaciju: https://minepi.com/Cafa i upišite username Cafa kao svoj kod za poziv u mrežu. Bez poziva ne možete instalirati aplikaciju.

Koju vrijednost ima Pi Coin?

Pi Coin trenutno nije monetiziran jer se nalazi u 2. fazi razvoja. Kad dođe do 3. faze razvoja (kad Pi network bude imao 10 milijuna članova), bit će ispunjeni preduvjeti za monetizaciju.

Svi entuzijasti koji rudare Pi Coin na svojim mobitelima se slažu da postoji dobra šansa da Pi Coin jednog dana ima financijsku vrijednost, a neki spominju vrijednost od $5 do 2025. godine. Ako bi se to dogodilo, to bi značilo da su svi oni koji su rano počeli rudariti Pi jako dobro zaradili. Takva je priča bila i sa Bitcoinom. Ne znači da će svaka valuta doživjeti takav rast, ali evo, sa Pi Coinom imate šansu – a ne košta vas ništa osim malo vremena.

Dakle, ako vas Pi uopće imalo interesira, instalirajte si mobilnu aplikaciju i počnite rudariti, zato što postoji šansa da će ovaj novčić koji je sada besplatan jednog dana imati financijsku vrijednost.

Također, nagrada za rudarenje će se stalno smanjivati, tako da vam je u interesu što prije početi rudariti, i klikati taj gumb za rudaranje svaki dan.

Kliknite ovdje i instalirajte aplikaciju: https://minepi.com/Cafa i upišite username Cafa kao svoj kod za poziv u mrežu. Bez poziva ne možete instalirati aplikaciju.

Pi rudarenje

Jedini način za rudaranje Pi Coina je instaliranje Pi Network aplikacije na svoj Android ili iPhone uređaj. Jedino što trebate učiniti da biste rudarili Pi Coin je jednom u 24 sata kliknuti na gumb u toj aplikaciji. Dobivate Pi Coine tek nakon što ste kliknuli taj gumb, i dobivate Pi Coine sljedeća 24 sata.

U trenutku pisanja ovog članka, osnovna dnevna nagrada za početni rang Pioneer je 0.20 Pi na sat, odnosno 4.8 Pi dnevno.

Kliknite ovdje i instalirajte aplikaciju: https://minepi.com/Cafa i upišite username Cafa kao svoj kod za poziv u mrežu. Bez poziva ne možete instalirati aplikaciju.

Kako mogu zaraditi više Pi Coina?

Kako smo rekli u prethodnom odlomku, prvi rang kojeg dobivate prilikom instaliranja aplikacije je Pioneer.

Postoje još dva ranga, a to su Contributor i Ambassador.

Contributor

Nakon što prođete 3 ciklusa zarađivanja Pi Coina po normalnoj tarifi, dakle treba vam 3 dana, otključat će se mogućnost da postanete Contributor.

Ambassador

Status Ambassador direktno ovisi o tome koliko ste članova pozvali u svoju Pi mrežu. Za svakog člana koji je pozvan i koji je aktivan dobivate 25% bonusa na svoj dnevni iznos Pi Coina.

Preporučamo da odmah nakon učlanjenja pozovete obitelj i prijatelje kako biste dobivali bonus. To je vrlo jednostavan način za dosizanje Ambassador statusa, što znači da već nakon nekoliko dana možete imati najjači status koji zarađuje najviše Pi Coina.

Ako osnovni rang Pioneer zarađuje 4.8 Pi dnevno, i ako imate 4 osobe koje aktivno rudare Pi, a za svaku dobijete bonus od 25%, znači da je ukupni bonus 100% i da zarađujete 9.6 Pi dnevno.

Kako smo rekli gore, ako je jedna kava mjerilo vrijednosti i košta 2 Pi, onda je 9.6 Pi vrijednost od otprilike 50 kn!

Trebam li ostaviti aplikaciju otvorenom za rudarenje? Prazni li aplikacija bateriju?

Ne morate ostavljati aplikaciju otvorenom da biste mogli rudariti. Pi aplikacija ne troši bateriju vašeg mobitela ni bandwidth, jer se rudarenje odvija centralno na Pi mreži, a ne na vašem mobitelu.

Doista je dovoljno samo jednom dnevno otvoriti aplikaciju i kliknuti gumb za rudarenje kako bi se otpočeo novi 24-satni ciklus u kojem dobivate Pi Coine. Nakon što to učinite, možete i zatvoriti aplikaciju i ugasiti mobitel – iduća 24 sata ćete dobivati svoje Pi Coine.

Kako se Pi može rudariti bez procesorske snage?

Za razliku od Bitcoina i ostalih kriptovaluta koje koriste princip proof-of-work, Pi se služi principom da članovi međusobno garantiraju pouzdanost cijele mreže. Formira se mreža međusobnih ‘sigurnosnih krugova’ (security circles) koji određuju tko i kako može izvršavati transakcije.

Zato nije bitno da se koristi procesorska snaga. Sve je ovo detaljno opisano u Pi White Paperu.

Zašto raniji članovi rudare po većoj brzini?

Pi se bazira na principu da su rani članovi najbitniji za cijelu mrežu i da je na njima odgovornost za građenje i uspostavu sigurnosti cijele mreže.

Zato rani članovi dobivaju maksimalan doprinos u obliku Pi Coina. Kako mreža raste – a danas je korisnika Pi Coina preko 8 milijuna – nagrada za nove članove se stalno smanjuje.

To znači da je korisno što prije početi rudariti Pi Coin iz dva razloga:

  1. Nagrada za rudarenje je veća
  2. Više ćete Pi Coina dobiti jer duže vremena rudarite od nekog novog člana

Bazni tečaj za rudarenje se prepolovi (tzv. halving event) svaki put kad se broj aktivnih korisnika poveća za faktor 10. Tečaj će na kraju pasti na nulu. U tom trenutku će rudari biti nagrađivani samo nagradama za vršenje transakcija.

Dakle, sad je vrijeme da počnete rudariti!

Kliknite ovdje i instalirajte aplikaciju: https://minepi.com/Cafa i upišite username Cafa kao svoj kod za poziv u mrežu. Bez poziva ne možete instalirati aplikaciju.

U kojoj je fazi Pi projekt? Koja je treća faza?

Pi je trenutno u drugoj fazi, a uskoro se očekuje prelazak u treću. Tada će Pi prijeći na potpuno decentralizirani način rada.

Pi je pokrenuo prvu fazu projekta 14.03.2019.

Mogu li rudariti Pi kriptovalutu s više mobitela? Kako mreža sprečava lažne račune?

Ne možete rudariti s više mobilnih uređaja, i na snazi je strogo pravilo jednog računa po osobi. Pi koristi više strategija kako bi se osiguralo da Pi ne rudare lažni računi.

S obzirom da se radi o potencijalno revolucionarnoj stvari, ovim putem vas molimo da doista ne pokušavate rudariti s više uređaja, jer to može stvoriti veliki sigurnosni problem zbog kojeg bi ova kriptovaluta mogla nestati. Dakle, budite razumni i rudarite onako kako su kreatori ovog projekta zamislili. Nemojte uništiti ovo za sve nas.

Dovoljno je da pozovete obitelj i prijatelje i da oni rudare Pi, a vama da daju status Ambassador – to je dozvoljeno.

Osim toga, kada Pi uđe u svoju treću i posljednju fazu zvanu Mainnet, bit će aktivni samo računi koji su potvrđeni kao vlasništvo stvarnih osoba putem verifikacije dokumenata. Vlasnici botova neće moći dokazati svoj identitet pa će ionako izgubiti svoje Pi Coine.

Avatar

Oklade.net

Komentiraj

Klikni ovdje za ostavljanje komentara