Uplate i isplate

PayPal

PayPal se kod nas ne može koristiti za uplatu na kladionice, poker sobe i kockarnice, to je moguće uglavnom samo u Velikoj Britaniji. Ipak, zbog velikog broja upita što je sa PayPalom i klađenjem, kao i općenitoj popularnosti PayPala za freelance poslove i za online plaćanja, objasnit ćemo što je PayPal, kako se koristi za plaćanje, i kako povući novce s PayPala.

Plaćanje PayPalom i dodavanje kartice

Da biste PayPalom nešto platili, morate ili imati novce na svom PayPal računu ili morate u svoj PayPal račun dodati izvor novca odnosno karticu na kojoj je novac. PayPal će zatim povući novce s kartice i obraditi uplatu. Podaci s kartice ostaju zabilježeni na vašem PayPal računu pa ne morate kod svakog plaćanja upisivati brojeve, već ćete samo odabrati karticu s kojom plaćate (može ih biti više).

Ako imate novca na svom PayPal računu, možete birati želite li platiti tim novcem ili karticom, ili kombinirano – npr. ako plaćate $43 i na računu imate $30, možete platiti tih $30 s računa i preostalih $13 s neke kartice koju imate.

Kako podići novac s PayPala

Podizanje novca s PayPala, kad stvarno želite na kraju imati gotovinu u rukama u Hrvatskoj, je puno kompliciranije.

Za početak, treba vam Visa kartica jer je moguće samo povlačiti novac na Visa karticu, ne na Mastercard ili ijednu drugu. Osim toga, nisu sve naše banke jednake niti su sve kartice jednake, pa je moguće da Visa debitnu karticu jedne banke možete lako početi koristiti na PayPalu dok ćete s Visom neke druge banke imati problema. Mi smo imali problema sa Zagrebačkom bankom jer je trebalo izričito ispuniti zahtjev da se omogući kupovina putem interneta s tom karticom. Dok to nismo ispunili i dok zahtjev nije bio odobren, nismo mogli ništa s tom karticom na internetu.

Kad imate Visa karticu, unesite podatke s te kartice u svoj PayPal račun. Nakon toga će PayPal povući nasumični iznos s kartice i u opisu plaćanja će ostaviti kod kojeg morate unijeti u PayPal da biste dokazali da je ta kartica stvarno vaša. Kod ćete vidjeti možda već isti dan na svom izvodu.

Kad je kartica verificirana, na nju neograničeno možete podizati sav novac koji imate na svom PayPal računu. Piše da transakcije traju od 3 do 7 radnih dana ali su zapravo puno brže, 2 do 3 radna dana maksimalno.

Provizija za podizanje novca s PayPala

Provizija je 30,00 HRK po nalogu, uz to što će vam se obračunati konverzija valuta u kune prema tečaju PayPala, koji nije previše loš. Možete očekivati da ćete izgubiti vrlo malo novca na konverziji, uz taj fiksni iznos naknade.

PayPal kartica

PayPal inače izdaje i plastične kartice, ali ne hrvatskim građanima. Mi koristimo vrlo reduciranu verziju PayPala što se tiče mogućnosti. Korisnici u SAD-u mogu čak dobiti i PayPal kreditnu karticu, dok poslovni korisnici mogu uzeti POS čitač kartica za naplatu, a mogu dobiti i poslovne zajmove. Kod nas se usluga svodi na plaćanje online, i na podizanje novca na svoju Visa karticu, i vjerojatno će tako ostati još dugo vremena.

Može li se PayPal koristiti za klađenje?

PayPal se u Hrvatskoj ne može koristiti za direktne uplate na kladionice ili kockarnice ili poker sobe. Čak ne postoji niti zaobilazni put kojim biste recimo novce s PayPala nekako poslali na Skrill pa onda Skrillom uplatili na kladionicu.

Jedini način da koristite novce s PayPala za klađenje je da ih prvo povučete na Visa karticu pa onda dalje raspolažete svojim novcem kako želite.

Za klađenje svakako preporučamo Skrill ili Neteller jer s njima možete uplaćivati na kladionicu i isplaćivati s kladionice skoro trenutačno, a sav novac koji imate na računu možete i podignuti na bankomatu jer dobivate Mastercard karticu vezanu za svoj račun. Pročitajte naš vodič za uplatu na online kladionice.

Kako kupiti na eBayu

Najrašireniji oblik kupovanja na eBayu je putem PayPala. Da biste kupovali preko eBaya, trebate se besplatno učlaniti u PayPal. Nakon toga trebate na svom PayPal računu prijaviti debitnu ili kreditnu karticu kako je opisano ranije u članku.

Novac kojim mislite plaćati na eBayu treba biti raspoloživ na vašoj kartici, debitnoj ili kreditnoj. Kada nađete artikl koji želite kupiti na eBayu, kao sredstvo plaćanja odaberite PayPal, provjerite da je cijena točna, i upišite podatke svog PayPal računa (e-mail adresu i šifru). Novac će biti oduzet s vaše kartice i poslan trgovcu, a artikl uskoro isporučen na vašu kućnu adresu koju ste naveli prilikom registracije na eBay. Doista je jednostavno.

Kreditnu karticu (Visa, American Express, Mastercard – PayPal ne podržava Diners) mogu dobiti samo zaposleni građani, a debitnu karticu mogu dobiti svi punoljetni građani. Preporučamo Visa Electron karticu PBZ vezanu uz devizni tekući račun makar možete koristiti i kunski tekući račun.

U ovom slučaju nije važno da kartica bude Visa. Kartica mora biti Visa samo ako na nju namjeravate povlačiti novac s PayPala, a za plaćanje može služiti gotovo svaka kartica.