Vijesti

Zabrana klađenja u Albaniji je dovela do rasta ilegalnog klađenja

S obzirom da se u Hrvatskoj priprema zabrana sportskog klađenja gdje bi vlast mogla zabranjivati pristup online kladionicama i gasiti web stranice vezane uz klađenje, pogledajmo na primjeru Albanije što se događa u takvom scenariju i kako opstaju web stranice poput live betting Albania. Albanski premijer Edi Rama je 1.1.2019. zabranio klađenje i kockanje u zemlji, sad je prošlo skoro dva mjeseca od tad – pogledajmo je li uspio.

Zatvaranje kladionica je uspjelo, ali…

Zatvoreno je 4300 kladionica, blokiran je pristup stranim online kladionicama, i blokirane su web stranice koje su vezane uz klađenje. T-Portal je kod nas objavio glupost kako je Albanija time “riješila problem klađenja u zemlji”, ali ovaj potez Rame je samo pogoršao stvari. Građani Albanije više nemaju pristup reguliranim i nadziranim kladionicama, kako fizičkima tako i online, što je uvijek, u svim takvim situacijama u svijetu, dovodilo do rasta ilegalnog tržišta. U prijevodu, Albanci će se i dalje kladiti, samo što će to sada biti kod prijatelja od prijatelja koji će primati uplatu. Dakle, ne može se spriječiti osobu da se kladi, pitanje je samo hoće li uplatiti okladu na takav način da bude zaštićen kao potrošač i na takav način da država dobije porez od toga, ili će se morati obratiti mračnom tipu iz lokalnog kafića za kojeg se priča da prima oklade.

Zabrana dovodi do pojave ilegalnih operatera

U Americi, zabrana online klađenja je dovela do toga da su se pojavili operateri koji znaju zaobići zabranu pa su nudili usluge klađenja s karipske države Curacao, i tu se radi o tvrtkama koje nemaju nikakve veze s legalnim poslovanjem. Radi se samo o online verzijama mračnih tipova, a u međuvremenu su tijekom godina izrasli u velike kompanije. Na zabranjenom tržištu. U apsolutno svakom tržištu na svijetu koje je zabranilo klađenje se uskoro pojavilo puno sumnjivih kompanija koje znaju zaobići zabranu i koje uglavnom varaju ljude, a one legalne kompanije koje poštuju zakone uvijek s tržišta nestanu jer djeluju samo tamo gdje to mogu legalno činiti. S druge strane, u reguliranim tržištima kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo, kladionice i kockarnice su nadzirane, oporezovane, i ne smiju ni za milimetar povrijediti prava igrača.

Dakle, Edi Rama može u svojoj glavi misliti kako je riješio problem jer je lokalna kladionica na uglu, koja mu je smetala, zatvorila svoja vrata, ali u stvarnosti, čovjek koji se tamo do prošle godine kladio se sada kladi kod ilegalnog primatelja oklada, ili fizički ili online. Češće fizički, jer Albanci nisu još promijenili mentalitet da prihvate online plaćanje i vole gotovinu. Oduzeta im je šansa da se klade legalno, pa će se sada kladiti ilegalno. Recimo ovako. Umjesto da uplate okladu u najboljoj kladionici na svijetu, Bet365, dat će novce ovom sumnjivom liku iz kafića koji će im možda platiti dobitak, a možda i neće. Što je bolje?

Albanci se klade na Kosovu

Također se dogodila jedna zanimljiva stvar. Albanci koji su se dosad kladili u albanskim kladionicama masovno idu u Kosovo, jer u Kosovu klađenje nije ilegalno. Dakle, albanski premijer Rama je svojoj zemlji oduzeo profit, i povećao promet u klađenju u susjednoj državi. To vrijedi i za fizičke kladionice i za online kladionice. Albanci koji žive van Albanije se slobodno mogu kladiti online, što znači da je Rama dao ljudima jedan razlog više da odu iz države. Neće nitko otići da bi se kladio, ali je to samo još jedna kap koja može preliti čašu. Još jednom je važno reći kako je očito da “problem klađenja” nije “riješen”, niti ga je moguće “riješiti” zabranama. Jedan i jedini put prema zaštiti svojih građana od sumnjivih likova je legalizacija i regulacija klađenja i kocke. Jaka država koja provodi svoja pravila i brine se da svi slijede propisane standarde. Bez toga, prepuštate svoje građane sumnjivim likovima koji se služe svim sredstvima, operaterima koji ne poštuju zakone, i općenito ne štitite svoje građane.

Sličan scenarij se sprema i u Hrvatskoj, čija je vlast oduvijek puno sklonija zabranjivanju i kažnjavanju umjesto reguliranju. Priprema se zabrana klađenja u stranim online kladionicama, što će dovesti do toga da se građani mogu “legalno” kladiti samo u lokalnim kladionicama koje im moraju naplaćivati i manipulativne troškove na uplatu i porez na dobitak, Bet365 i slične dobre kompanije će nestati s tržišta, a pojavit će se sumnjivi operateri koji su jedva dočekali priliku da iskoriste nestanak dobrih i poznatih kladionica. Usput će Hrvatska ostati i bez poreznog novca kojeg bi mogla imati da da operaterima šansu da se licenciraju (kao što je u Ujedinjenom Kraljevstvum koje zarađuje milijune i milijune funti od poreza na klađenje) i da ih tu ulovi da plaćaju porez, i da taj porez prestanu nametati napaćenom narodu koji plaća stotine parafiskalnih nameta na svakom koraku kao npr. porez na kavu i porez na glazbu koji su uračunati u cijenu kave koju popijete u kafiću.

Vlada Edija Rame se odrekla 50 milijuna eura poreza i ostavila je bez posla 8000 ljudi. Albanci su godišnje trošili oko 150 milijuna eura na legalno klađenje i 550 milijuna eura na ilegalno klađenje, sad je nestao taj legalni dio a ilegalni se povećao. Čestitamo.