Tipovi

Hajduk – Vitoria Guimaraes tipovi, prognoza za klađenje

Hajduk i Vitoria Guimaraes igraju u četvrtak 4.8.2022. prvi susret 3. kvalifikacijskog kola za Konferencijsku Ligu 2022/23. Utakmica je na rasporedu u 21:00 na stadionu Poljud. Hajduk u ovu utakmicu ulazi u euforičnom ozračju nakon što je svih 33.000 mjesta na stadionu rasprodano, a Vitoria je oslabljena ali nada se dobrom rezultatu pred uzvrat koji će se igrati u srijedu 10.8. u Portugalu. Pročitajte našu najavu utakmice, prognozu za klađenje i najbolje besplatne tipove.

Hajduk je, po kladionici Bet-at-home, veliki favorit s koeficijentom 2.00 na pobjedu. Remi i pobjeda Vitorije imaju isti koeficijent, 3.45. Razlog za to je ogroman broj uplata na Hajduk, što je smanjilo koeficijent na domaću momčad. Zato sada umjesto 1.38 na “Vitoria daje gol” na dan utakmice imamo 1.46.

Hajduk ovisi o tribinama i o Livaji

Hajduk je u prošlom kolu HNL gostovao u Varaždinu gdje je samo nepreciznost domaćina omogućila splitskom sastavu da očuva mrežu, dok je u napadu Marko Livaja dvaput poentirao iz dvije polušanse. Hajduk nema igru, to je očigledno, ima samo Livaju i desetoricu koji mu donekle pomažu da lopta dođe do njega. Može li takav Hajduk svladati ozbiljnu momčad iz ozbiljne lige koja spada u vrh europskog nogometa?

Za to bi trebalo imati barem nekakvu igru, a plan Hajduka – i navijača – je da se ovu utakmicu odigra na mišiće i na pogon Marka Livaje. Recept je jasan. Podrška tribina, bacanje na glavu, potez Livaje kojim se zabija gol.

Hajduk ima poprilično dobru podršku za Livaju u Krovinoviću, Biuku i Sahitiju, dok su ostali tu da popunjavaju teren. Posebno brine izostanak Borevkovića koji odrađuje suspenziju, pa će nastupiti dvojica stopera zbog kojih se Hajduk i dao u potragu za kvalitetnijim rješenjima – Elez i Simić. Na gol će vjerojatno Lovre Kalinić, što bi zapravo bila velika greška jer je 21-godišnji Karlo Sentić bio sjajan u Varaždinu i vjerojatno je već sad bolji golman od letećeg kiksera Kalinića.

Hajduk (4-2-3-1): Kalinić – Lovrencsics, Elez, Simić, Melnjak – Atanasov, Grgić – Biuk, Krovinović, Sahiti – Livaja.

Vitoria dolazi po pobjedu

Kaže se da je Vitoria “portugalski Hajduk”, odnosno klub s euforičnim navijačima. Portugalci definitivno znaju igrati nogomet i taj njihov način igre nama nikako ne odgovara. Brzi su na lopti, u odlukama, čvrsti u duelima, ne kaže se uzalud da su Portugalci “europski Brazil”. A osim toga, Vitoria ima i prave Brazilce u momčadi koji dodatno oplemenjuju igru.

Vitoria igra u sustavu 4-3-3, a makar se u medijima može čitati kako je portugalska momčad oslabljena ozljedom Andrea Almeide, dojma smo da svaka ozbiljnija europska momčad koja ima iole povezanu igru može stvoriti velike probleme hrvatskim momčadima. Osijek je ispao, Rijeka je ispala, Dinamo je pobijedio Shkupi i Ludogorec ali je izgledao loše. Dakle, nijedna hrvatska momčad dosad u Europi nije izgledala dobro – a Vitoria je najjači klub od ovosezonskih hrvatskih protivnika.

Andre Almeida (€5.0m) je najskuplji igrač Vitorije, radi se o centralnom veznom koji niti zabija niti asistira, ali odlično igra svoju ulogu. Trener kaže da će on “igrati ako bude na 100%, ali ako bude na 99%, neće”. Zamijenit će ga jedan od mladića, Dani Silva ili Ibrahima Bamba.

Portugalsko prvenstvo još nije počelo, pa je sve što smo dosad vidjeli od Vitorije dvomeč protiv Puskas Akademije (3:0, 0:0). Golove s prve utakmice možete pogledati ovdje:

Očekujemo da će Vitoria u Splitu ponovo nastupiti sa sličnim sastavom, koji je orijentiran na čvrstu obranu i brze kontranapade. Portugalci kažu da dolaze po pozitivan rezultat, što znači pobjeda ili remi.

Vitoria Guimaraes (4-3-3): Varela – Maga, Andre Amaro, Mumin, Ogawa – Dani Silva, Alfa Semedo, Tiago Silva – Lameiras, Andre Silva, Jota Silva.

Prognoza utakmice Hajduk – Vitoria

Vitoria i Hajduk su podjednaki po vrijednosti na Transfermarktu (oko €40m), ali ta vrijednost je malo napuhana dolascima Borevkovića i Awaziema. Bez njih dvojice koji vrijede €7m zajedno, Hajduk je ispod Vitorie, a jedina dva ozbiljna igrača su Livaja i njegov najbolji pomoćnik Krovinović. Osim toga, Dambrauskasov Hajduk kao da ne zna želi li igrati napadački ili kontrolirati igru, sve je to stihijski.

Očekujemo furiozan početak Hajduka, i očekujemo da će Livaja zabiti gol, ali generalno gledajući Vitoria je u prednosti i za očekivati je da će znati preuzeti konce igre u svoje ruke. Hajduk nema odgovor na portugalski stil igre u kojem nema pogrešnih dodavanja u zadnjoj trećini. Vidjeli smo protiv Varaždina kako je loše Hajduk izgledao, isto možemo očekivati i ovdje, uz razliku da će Vitoria znati iskoristiti šanse.

U klađenju nema navijanja. Vitoria je kvalitetnija nogometna momčad, a hrvatski klubovi se dosad nisu uopće pokazali u dobrom svjetlu, što znači da je liga puno slabija nego što mi mislimo. Vitorija će zabiti gol, pogotovo zato što Hajduk ima vrlo loš stoperski par, a druga dobra opcija za klađenje je da će i Hajduk također uspjeti poentirati.

Tip za klađenje

POGODAK Oba daju gol, 1.88 Bet-at-home

POGODAK Vitoria daje gol, 1.46 Bet-at-home

Učlanite se u Bet-at-home kladionicu i uzmite bonus od 200 EUR!

Utakmica je završila rezultatom 3:1.