Vijesti

Može li Dinamo ući u 3. pot u Ligi prvaka 2022/23? Benfica je ključ

Ususret uzvratne utakmice protiv Ludogoreca, idemo provjeriti tko su mogući protivnici zagrebačkog Dinama u Ligi prvaka 2022/23 prođe li i Ludogorec i Bodo/Glimt te je li moguće da Dinamo dobije mjesto u Potu 3, što bi donijelo puno lakše protivnike u Ligi prvaka i podiglo nadu za trećim mjestom u skupini.

Da skratimo neizvjesnost – Benfica (na naslovnoj slici protiv Dinama 2019. u nokaut fazi Europa lige) mora ispasti. Mogući su joj protivnici u playoff rundi Dinamo Kijev i Sturm Graz. Također mora ispasti i Glasgow Rangers, ali njima su mogući protivnici Monaco i PSV pa je to već očekivanije nego ispadanje Benfice.

Prođe li Benfica, krade Dinamu mjesto u Potu 3 jer je 27. po klupskom koeficijentu dok je Dinamo 34.

Dobra je vijest što će Dinamo iduće sezone imati bolji rang. Više o tome na dnu članka.

Pot 1 je već formiran

Ovih osam klubova je sigurno u prvom potu, tu više nema promjena. Broj ispred imena označava koji je njihov rang po UEFA klupskom koeficijentu, tek toliko za informaciju. Ajax i Porto su uvijek tu kao prvaci Nizozemske i Portugala, Eintracht je osvajač Europa lige, dok je Milan iznenađujuće osvojio Seriu A ispred bolje rangiranih klubova.

Bayern (1.)
Manchester City (3.)
Real Madrid (4.)
Paris SG (7.)
Ajax (15.)
Porto (16.)
Eintracht (26.)
Milan (45.)

U Pot 2 je nemoguće ući

Potovi 2, 3 i 4 će biti popunjeni prema UEFA klupskom koeficijentu. Pot 2 je prema tome jednako jak ako ne i jači od Pota 1, jer se ovdje zgusnulo osam klubova koji imaju vrhunski klupski koeficijent. Tu neće biti iznenađenja makar Pot 2 još nije službeno formiran – zna se koji su klubovi kvalificirani i zna se rang svih tih klubova. Ovo je osam najboljih koje nitko ne može izbaciti iz Pota 2.

Liverpool (2.)
Chelsea (5.)
Barcelona (6.)
Juventus (8.)
Atletico Madrid (9.)
Sevilla (12.)
RB Leipzig (13.)
Tottenham (14.)

Preostali kvalificirani klubovi koji još nisu u nijednom Potu

Sad postaje zanimljivo. Pogledajmo koji su to klubovi koji su se već kvalificirali za Ligu prvaka, a nisu još dobili svoj Pot, odnosno mogu ići ili u Pot 3 ili u Pot 4. Tu ćemo kao “već kvalificirani” uključiti i Dinamo, da vidimo gdje stoji.

Borussia Dortmund (19.)
Red Bull Salzburg (21.)
Shakhtar (22.)
Inter Milan (23.)
Napoli (25.)
Sporting Lisabon (28.)
Bayer Leverkusen (30.)
DINAMO ZAGREB (34.)
Marseille (38.)
Club Brugge (44.)
Celtic (51.)

Dakle, Dinamo bi bio osmi od tih klubova i završio bi u Potu 3!

Osim toga bi i izbjegao tih sedam klubova iznad sebe, od Borussije Dortmund do Bayer Leverkusena.

Da se to stvarno i dogodi, osim naravno prolaska Ludogoreca i Bodo Glimta, potrebno je da se za Ligu prvaka NE KVALIFICIRA nijedan klub koji ima rang 33. ili bolji.

Ovo su parovi koji će ponuditi tih preostalih 5 klubova za Ligu prvaka. U zagradama je rang po UEFA koeficijentu.

Qarabag (64.)/Ferencvaros (98.) – Sheriff (72.)/Viktoria Plzen (55.)
Maccabi Haifa (169.) – Crvena Zvezda (36.)
Kopenhagen (41.) – Trabzonspor (226.)
Dinamo Kijev (39.)/Sturm (151.) – Benfica (27.)
Union SG (-)/Rangers (33.) – Monaco (61.)/PSV (50.)

Klubovi koji mogu preteći Dinamo u utrci za Pot 3

Benfica (27.) – igra protiv kijevskog Dinama ili protiv Sturma
Rangers (33.) – ako prođe Union SG igra protiv Monaca ili protiv PSV-a

Benficu već računamo kao sudionika play-off kola, jer ima prednost od 4:1 protiv Midtjyllanda iz prve utakmice kod kuće. Dinamo Kijev ima 1:0 protiv Sturma u domaćoj utakmici, i veliki je favorit za prolaz dalje jer ima triput skuplju momčad. Ali, Benfica je onda još dvaput skuplja od kijevskog Dinama, a i radi se o ekipi koja već godinama “živi” u europskim natjecanjima i ima pregršt iskustva s time kako proći kvalifikacije. Trebalo bi nam ogromno iznenađenje da Benfica ispadne.

Glasgow Rangersi, makar su bolje rangirani od Monaca i od PSV-a, puno su slabiji od te dvije ekipe i po vrijednosti igrača i po onome što pružaju na terenu, tako da ne bi bilo iznenađenje da Rangersi ispadnu. Pogotovo zato što prije toga igraju protiv slabog belgijskog Uniona koji se, eto, pojavio, dok će ili Monaco ili PSV u utakmicu s Rangersima donijeti već ogromno iskustvo iz međusobnog duela.

Mogući protivnici ako Dinamo bude u Potu 3

Ako Dinamo bude u Potu 3, automatski izbjegava sedam preostalih klubova u Potu 3. Ovo bi također značilo da se ni Benfica ni Rangers nisu kvalificirali za Ligu prvaka, jer je to preduvjet da Dinamo ode u Pot 3. Ovo su mogući protivnici s kojima bi se Dinamo potukao za treće mjesto u skupini, prezimljavanje u Europi i nastavak natjecanja u Europa ligi na proljeće. Od dolje navedenih, Dinamo bi izvukao 1 klub.

Marseille (38.)
Club Brugge (44.)
Celtic (51.)
Qarabag (64.)/Ferencvaros (98.) – Sheriff (72.)/Viktoria Plzen (55.)
Maccabi Haifa (169.) – Crvena Zvezda (36.)
Kopenhagen (41.) – Trabzonspor (226.)
Dinamo Kijev (39.)/Sturm (151.)
Monaco (61.)/PSV (50.)

Mogući protivnici ako Dinamo bude u Potu 4

Ako Dinamo završi u Potu 4, nije sve izgubljeno, ali sada sigurno nema laganog protivnika. Jer Dinamo bi izvukao jednog od članova Pota 3, a to su:

Borussia Dortmund (19.)
Red Bull Salzburg (21.)
Shakhtar (22.)
Inter Milan (23.)
Napoli (25.)
Benfica (27.)
Sporting Lisabon (28.)
Bayer Leverkusen (30.)

Koliko bodova je potrebno?

Klubovi koji osvoje drugo mjesto u skupini Lige prvaka u prosjeku osvoje 10.1 bodova, odnosno 3 pobjede i 1 neriješeni rezultat (3-1-2) ili 2 pobjede i 4 neriješena (2-4-0).

Trećeplasirani u prosjeku osvoje 7 bodova, odnosno dvije pobjede i remi (2-1-4). Makar, teoretski je dovoljno samo biti malo bolji od najgoreg, odnosno pobijediti ga u međusobnom ogledu i imati bar jednak rezultat što se tiče bodova i gol-razlike protiv prva dva u skupini.

Najteža i najlakša skupina za Dinamo

Iz Pota 1 treba izbjeći Bayern, Manchester City, Real i PSG. Makar, od tih klubova se očekuje da će ionako pobijediti sve ostale u skupini, da im nitko neće otkinuti bodove, pa je možda i bolje tako.

Slabiji su Ajax i Porto, s njima se da igrati, dok su Eintracht i Milan jaki ali ne tako jaki kao najbolji klubovi Europe.

Najlakša moguća skupina za Dinamo bi bila ona u kojoj ima klub kojeg definitivno može pobijediti, čak i u oba ogleda, a to bi iz Pota 4 bili samo Shakhtar i Red Bull Salzburg, možda Sporting.

Ako bi Dinamo bio u Potu 3, posao bi bio neizmjerno lakši jer većina klubova spada u tu kategoriju: Brugge, Celtic, Kopenhagen, Ferencvaros, Crvena Zvezda. Makar, Pot 3 ne mora ništa značiti jer Dinamo može izvući i jedan od opasnih klubova pa je sve bilo uzalud: Marseille, Monaco, PSV.

Zaključak

Dakle, Dinamo prvo treba proći Ludogorec i dok bude prolazio Bodo/Glimt se treba nadati da će ispasti i Benfica i Glasgow Rangersi.

Ako su ta oba kluba ispala, treba se nadati da će iz Pota 4 dobiti nekog lakog protivnika kojeg može svladati u oba susreta.

Ako Dinamo završi u Potu 4, treba se nadati da će iz Pota 3 kao protivnika dobiti Shakhtar ili Red Bull Salzburg, možda Sporting.

Dinamo će imati bolji rang sljedeće sezone

Kako smo već konstatirali, Dinamo je 34. klub Europe, a ima ukupni koeficijent 49.500. Također, kako vidimo, u Ligi prvaka je Pot 3 puno dohvatljiviji ako imate rang u top 32 ili čak top 30.

Za sljedeću sezonu, dakle 2023/24, se Dinamu briše 2017/18 koja je bila katastrofalna. Dinamo je osvojio samo 1.500 bodova jer je pobijedio (jednom) Odd, jednom remizirao i prošao, i zatim s dva remija protiv Skenderbeua ispao iz europskih natjecanja.

Ove sezone možemo očekivati oko 8.000 bodova, jer toliko Dinamo obično ima u uspješnoj sezoni u kojoj se kvalificira u Ligu prvaka i tamo nekoga pobijedi.

Dinamo bi tada imao 56.000 bodova ukupno, i trebalo bi mu da Sporting, Basel, Lazio i Slavia Prag imaju neuspješnu sezonu pa da njih pretekne u rangu. Makar, Dinamu je ove godine sve pokvario Milan, koji se s rangom 45. uvalio u prvi Pot i time izgurao Dinamo iz trećeg! Tako da je uvijek važnije koji su klubovi ušli u ždrijeb za potove Lige prvaka, ali Dinamov klupski koeficijent također može odigrati bitnu ulogu. Ove godine je tako odmogao (makar bi Dinamo bio ispred Benfice tek s koeficijentom 61.500), sljedeće bi mogao pomoći.