Zlato

Investicijsko zlato u Hrvatskoj: Gdje kupiti i po kojoj cijeni?

Investicijsko zlato u Hrvatskoj je odnedavno neoporeziv oblik investiranja, tako da i građani Hrvatske mogu profitirati na stalno rastućim cijenama zlata koje se koristi kao štednja, odnosno osiguranje od inflacije i ekonomskih slomova.

Ključ investiranja u zlato je u tome da se zlato kupi po najpovoljnijoj cijeni, ali još više u tome da se u trenutku prodaje (u trenutku kad će vam to odgovarati) može prodati po također poštenoj cijeni.

Spot cijena zlata je cijena zlata koja se utvrđuje na svjetskom tržištu, a svaki ponuđač investicijskog zlata će imati svoju prodajnu i otkupnu cijenu koja može ili ne mora biti blizu spot cijene.

Provjeri cijenu zlata na GoldMoneyu

Trik kojem većina prodavatelja pribjegava je da zlatnu polugu prodaju po spot cijeni, ali problemi nastaju kad odlučite nakon nekog vremena unovčiti svoju investiciju. Tada ćete uvidjeti da otkup te zlatne poluge nije po spot cijeni, nego po onoj bezobrazno niskoj cijeni kakvu već otkupljivači zlata imaju. Svest će vas na nekoga tko prodaje zlatni zub.

Pogledali smo prodajne i otkupne cijene hrvatskih ponuđača investicijskog zlata, i ispada da zlato mora porasti 30% samo da biste vi u trenutku otkupa bili na nuli. Naravno, zbog razlike prodajne i otkupne cijene. Moguće je da ćete zaglaviti s “investicijskom” zlatnom polugom koju ćete moći prodati jedino ispod cijene. To onda baš i nije neka investicija.

Otkupne cijene zlata na GoldMoneyu su spot cijene minus 0.5% provizije

Poanta investicijskog zlata je da se čuva kao osiguranje od inflacije, ratova, burzovnih slomova, kraha ekonomije, gospodarskih turbulencija, zatvaranja banaka, promjena valute, itd. Ovisno o cijeni zlata, na kraju ćete možda zaraditi 5%, možda 20%, možda i više. Ali cilj investicijskog zlata je da osigurate svoju imovinu tako da ju pretočite iz valute u trajnu vrijednost: zlato.

Ključ je u tome da tu investiciju, zlato, kad dođe vrijeme možete i prodati po poštenoj otkupnoj cijeni. Zato treba izbjegavati osobno posjedovanje zlata kod kuće, jer ćete tada u trenutku nevolje (rat, gospodarski slom, inflacija) lutati gradom tražeći zlatarnu koja će vam dati dobru cijenu za vašu zlatnu polugu od 1 kilograma. Naravno, zlatari nisu glupi, dat će vam bezobraznu cijenu. Ništa od investicije – izgubili ste novac.

Na GoldMoneyu zlato možete kupiti debitnom ili kreditnom karticom, PayPalom ili bankovnom doznakom.

Kupovinom investicijskog zlata online možete birati gdje će vaše zlato biti skladišteno (trezor u Zurichu, New Yorku, Torontu, Dubaiju, Hong Kongu, Singapuru), a prilikom otkupa ćete garantirano dobiti spot cijenu, minus mala provizija od 0.5%. Investicijsko zlato online također omogućava da u slučaju nekih financijskih problema prodate svoje zlato odmah, spremite si novac na debitnu Mastercard karticu, a kad opet imate nešto novca da opet u sekundi nadopunite svoju gramažu ili kilažu zlata u trezoru.

Ako želite posjedovati fizičko zlato, možete odabrati i dostavu zlata u Hrvatsku (zlatni dukati, zlatne poluge, zlatne kockice). Ako baš želite, možete i tako, makar to ne preporučamo jer se tu onda gubi fleksibilnost – opet nećete kome imati prodati zlato.

Bez da dalje odugovlačimo, pričamo vam o GoldMoney servisu koji omogućava najbolju moguću cijenu zlata. Slobodno provjerite i kupovne i prodajne cijene zlata kod svog ponuđača investicijskog zlata, i usporedite sa spot cijenom po kojoj možete zlato kupovati i prodavati na GoldMoneyu.

Provjeri cijenu zlata na GoldMoneyu

Također se zapitajte kome ćete prodati “investicijsku” zlatnu polugu od 1 kilograma, po kojoj cijeni, i koliko će drugih ljudi u tom istom trenutku krenuti prodavati svoje poluge jer je došlo do rata.

GoldMoney je najbolji način za kupovinu investicijskog zlata, najviše zbog otkupne cijene, zbog fleksibilnosti kupovine i prodaje, zbog mogućnosti dobivanja MasterCard kartice (možete naručiti i karticu izrađenu od zlata!), i zbog sigurnosti tog zlata u trezoru po vašem izboru. Ponavljamo, svoje zlato možete i primiti poštom kao fizičko zlato, u sljedećim oblicima:

  • zlatni dukati (australski, kanadski, kineski)
  • zlatne poluge (1 kg, 10 unci)
  • GoldMoney kockice od 10g

Svojem zlatu koje je na GoldMoneyu možete pristupiti putem web aplikacije i putem aplikacije za Android ili iPhone. Također možete dobiti plastičnu MasterCard karticu na koju možete u sekundi prodati zlati sa svog GoldMoney računa i zatim trošiti taj novac kako želite. To je najbrži način za koji znamo da se proda zlato i da se može koristiti novac. U slučaju nekakvih problema zbog kojih uopće i investirate u sigurnost zlata, brzina prodaje zlata je presudna.

Naravno, sredstvima s te iste kartice možete i kupiti zlato. Kartica može biti u eurima, dolarima ili funtama.

Porez na investicijsko zlato

Zlato kupljeno na GoldMoneyu će se zakonski tretirati kao investicijsko zlato ako prijeđe granicu Republike Hrvatske, što će se dogoditi samo ako odlučite kupiti dukate, poluge ili kockice i poslati si ih poštom.

Ako to ne učinite, i ostavite svoje zlato u jednom od trezora, možete čuvati svoje zlato i trgovati zlatom bez da se gnjavite s ikakvom papirologijom ili s Poreznom upravom. Svom novcu zarađenom na investiranju u zlato možete u bilo kojem trenutku pristupiti preko svoje GoldMoney MasterCard kartice, koja je povezana samo s vašim GoldMoney računom i Porezna uprava u nju nema uvid.

Ako novac zarađen na investicijskom zlatu povučete na svoj redovni bankovni račun, vjerojatno ćete morati dokazivati da je novac došao od investiranja u zlato, kako se ne bi primijenila stopa poreza na dohodak od nesamostalnog rada. Zato ovaj način treba izbjegavati, i ili kupiti fizičko zlato ili raspolagati novcem preko GoldMoney kartice.

Otvori svoj GoldMoney račun i kupi investicijsko zlato već danas