Poker

Kako prepoznati greške u svojoj poker igri

Poker je igra brojeva u kojoj pokušavamo stalno učiniti ono što je za nas najbolje, odnosno reagirati na pravi način i odabrati Call / Raise / Fold, a zatim odabrati najbolju moguću visinu uloga ako ulažemo nešto je pravo malo umijeće. U pokeru se radi o točnim odlukama dok su loše odluke poznate kao leaks, odnosno kroz njih nam curi profit. Stranice kao Thaipokerleak se fokusiraju na pronalaženje leakova, a takvih stranica ima puno i cilj im je da nam pomognu da podignemo svoju poker igru tako da eliminiramo greške.

Kada igrati a kad ne?

Opće je prihvaćeno da postoji tablica početnih ruku koje igramo, i većina igrača odabire manji postotak mogućih ruku dok ostatak odmah odbacuje odnosno folda. Kako se mijenja naša pozicija za stolom od povoljne do nepovoljne i obrnuto, kao i broj igrača za stolom, tako se naša tablica ruku koje igramo može širiti.

Česta je početnička greška slijepo se držati ovih pravila, jer tako postajemo potpuno predvidiljivi protivniku, a također je česta greška i raditi suprotno – igrati preveliki broj ruku, u nadi da će flop donijeti karte koje nam odgovaraju. I jedno i drugo može biti leak, jer sve što odigramo u pokeru a da nam ne donosi profit je leak. Razni kalkulatori nam mogu npr. reći da loše igramo sa K7 pa ćemo poraditi na tome. Ovdje se radi o temeljnoj odluci treba li uopće igrati neku ruku ili ne, a zatim imamo odluku kako ćemo igrati.

Post-flop strategija

Većina osnovnih strategija za poker se bazira na početnim rukama, kao da ćemo tu na čaroban način ostvariti profit na pokeru protiv dobrog igrača samim time što igramo dobre ruke a ne igramo loše. Svaki dobar poker igrač će nas pobijediti ako ovako igramo, jer smo previše predvidljivi i odbacujemo puno potencijalnog profita od slabijih ruku. Drugim riječima, čim nas dobar igrač vidi da dižemo ulog – ako zna da igramo samo dobre ruke – foldat će. Ili, u gorem slučaju, ako ima dva asa pustit će nas da dižemo ulog i onda nam sve odnijeti.

Zato je važno imati pravilnu strategiju koja ovisi o puno promjenjivih faktora, a to nam većina leak detektora ne može reći. Možemo na kraju vidjeti da smo npr. sa K7 odigrali loše, i možemo vidjeti određene podatke koji nam govore koliko smo big blindova na 100 ruku izgubili sa K7, ali će prava istina o našoj post-flop igri ostati skrivena.

Zaključak

Najbolje je ne pouzdavati se previše u statistiku makar je ona u pokeru iznimno bitna. Poker je i igra statistike ali i igra u kojoj treba prevariti i pobijediti protivnika. To se radi na takav način da kad gubimo, gubimo što manje (rano foldamo). A kad pobjeđujemo, trebamo iscijediti što više profita iz te dobitničke ruke. I treba imati na umu da velika većina gubitaka u pokeru dolazi kad imamo “drugu najbolju” ruku. Odnosno, mi vjerujemo da ćemo pobijediti pa ulažemo puno, a protivnik zapravo pobjeđuje jer ima jaču ruku od nas.

Ako postoji jedan leak kojeg treba eliminirati u što većoj mogućoj mjeri, to je da se ne zalijećemo kad imamo drugu najbolju ruku. To je glavna razlika između gubitnika i pobjednika u pokeru.