Poker

Savjeti za početnike u Texas Hold’em pokeru

Želite se okušati u Texas Hold’em pokeru ili ste već probali pa želite poboljšati svoju strategiju? U ovom članku ćemo objasniti čvrsta pravila koja svi početnici moraju znati, i ponuditi nekoliko naprednih trikova koji su nužni za kvalitetnu igru. Za početak trebat će vam kvalitetne sobe za online poker pa ih pogledajte na tom linku.

Koje ruke igrati?

U Texas Hold’em pokeru postoji 169 različitih kombinacija vaše početne dvije karte. Ovo su te kombinacije, a postotak označava početnu vjerojatnost da ćete pobijediti (bez da se uzimaju u obzir protivničke karte). Dakle, ovo su osnovni postoci.

Odmah vidimo da je najjača moguća ruka AA, sa vjerojatnošću pobjede 85%, što znači da to nije sigurna stvar. U 15% slučajeva ćemo izgubiti čak i kad imamo dva asa na početku, jer će protivnik možda imati dva para, tris, skalu ili boju. Za dva kralja je postotak tek nešto niži, 83%.

Također možemo primijetiti da čak i najslabije ruke donose skoro 40% šanse za pobjedu, što mnogi igrači iskorištavaju. Loose Aggressive (LAG) igrači igraju agresivno sa slabijim rukama i time postižu sljedeće: igraju puno ruku pa protivnici nikad ne znaju kad LAG stvarno ima dobre karte, otvaraju si mogućnost da pobjeđuju kad izađu karte koje nikome ne odgovaraju osim njima (npr. šestica, sedmica…) – i to je vrlo dobra strategija. Ali, s uspješnpšću ju mogu igrati samo najbolji igrači.

Za sve ostale vrijedi sljedeće:

Igrajte samo najbolje ruke

Strpljenje je velika kvaliteta u pokeru. Igrač koji će strpljivo čekati najbolje ruke – one koje daju dobru šansu za pobjedu – i podizati ulog tek kad je to stvarno opravdano, bez blefiranja, će na većini poker stolova biti težak protivnik. Ovakav stil igre se zove Tight Aggressive (TAG), što znači da taj igrač čeka pravu priliku i onda igra vrlo agresivno. Ako netko to dovede do ekstrema, ostali igrači će mu prišiti derogatorni nadimak nit.

Dva stila koja treba izbjegavati

Primijetili ste da su TAG i LAG obojica agresivni igrači. Jedan igra agresivno samo s dobrim rukama, drugi igra agresivno sa svim rukama. Agresija je vrlo dobro oružje u pokeru, i možemo reći da bez agresivnosti nema pobjede u ovoj igri. Igrač mora biti spreman na rizik, inače će mu izmaći to da ga poljubi sreća sa zadnjom kartom na stolu.

Dakle, dva su pasivna stila – jedan je pasivan sa dobrim kartama, drugi pasivan sa svim kartama. Ovoga koji je pasivan sa svim kartama se zove calling station, što znači da će on zvati bilo čiji ulog jer “samo hoće vidjeti karte”. Takvog igrača je vrlo teško izblefirati jer će on uvijek ostati u igri do samog kraja, ali ovo je loš način igre. U pokeru, ako igrate, igrate agresivno.

Igrač koji je pasivan sa dobrim kartama je kamen ili rock. To je igrač koji igra samo s jako dobrim kartama, ali ne igra agresivno nego samo zove tuđe uloge. To je kontraproduktivno, jer kad imate dobre karte, želite što više povećati pot da biste zaradili što više.

Pozicija je najvažnija

Početnici u pokeru, a i mnogi koji se smatraju dobrim igračima, potpuno ignoriraju poziciju i fokusiraju se na karte. Ipak, pozicija je sve u pokeru. Postoji dobar razlog za to: onaj tko je zadnji na potezu ima informaciju o kartama svih igrača prije njega. Naravno, ne zna točne karte, ali po ulozima i ponašanju može naslutiti što protivnici imaju i onda to usporediti sa svojim kartama i odlučiti hoće li igrati i s kolikim ulogom. Često onaj tko je zadnji na potezu može maltretirati sve ostale.

U principu, najbolje je biti djelitelj jer on igra zadnji. Ta zadnja pozicija se može i “ukrasti” time da recimo onaj prije djelitelja jako povisi ulog i djelitelj folda. U tom slučaju taj igrač postaje zadnji. Najgore je igrati prvi, s tim da su različita pravila za to tko igra prvi na početku (kod prvog dijeljenja) i nakon prve runde. Na početku je prvi igrač onaj odmah iza big blinda, a u svim kasnijim rundama će prvi biti small blind.

Potrebno je dosta vježbe da se igrač nauči što znači pozicija, ali uskoro to postane prirodno. Kad smo u tzv. ranoj poziciji i igramo prvi ili među prvima, tu ćemo igrati samo s najjačim kartama. U kasnijim pozicijama si možemo dozvoliti da igramo s većim rasponom karata.

Koliko igrača je u igri?

Ovo je također nešto što se često zanemaruje. Igra je jako različita, kao i vaše šanse za pobjedu, ovisno o tome koliko je igrača (još) u igri. Za vas je najbolje da to bude što manje igrača, jer je tada manja šansa da će se nekome posrećiti. Zato većina strategija za poker uključuje neki vid izbacivanja igrača, tjerajući ih da foldaju, zato da bi se smanjio broj aktivnih igrača u tom dijeljenju. Kad je manje igrača, možemo igrati agresivnije.

Protiv koga igrate?

Kaže se da početnik razmišlja samo o svojim kartama, napredni igrač razmišlja o tome koje karte protivnik možda ima, a profesionalac razmišlja o tome što protivnik misli da on ima u ruci. Uglavnom, vrlo je važno stalno razmišljati o tome koje karte protivnik možda ima.

Ali, još važnije od toga je pripremiti se unaprijed i znati protiv kakvog tipa protivnika igrate. To će se razlikovati od poker sobe do poker sobe, i od turnira do turnira. Na primjer, u cash igri će svi uglavnom igrati vrlo konzervativno, a na freeroll turnirima sa stotinama i tisućama ljudi ćete igrati protiv “divljih” igrača koji idu na sve ili ništa s jako lošim kartama – i onda im se posreći. Odaberite za sebe pravi tip igre, i pravu poker sobu gdje je konkurencija ona koju možete pobijediti. Ne želite ići za stol sa najjačim igračima.

Ne morate biti najbolji igrač na svijetu – ali ako pronađete stol sa 8 lošijih igrača od sebe, bit ćete najbolji za tim stolom.