Vijesti

Legalizacija sportskog klađenja u Americi se nastavlja

Svako tržište ima svoje zakonitosti, i tako je recimo u Sjedinjenim američkim državama sportsko klađenje smatrano nečim zlim što treba zabraniti, dok je kockanje u casinima dozvoljeno i tu nema problema. UIGEA (Unlawful Internet Gambling Enforcement Act) je zakon koji je 2006. zabranio sve oblike sportskog klađenja, a sada se situacija mijenja. Kako vidimo u ovom članku, New Mexico je već šesta savezna država koja ima legalnu sportsku kladionicu. Od 16.10.2018. u podne, Santa Ana Star Casino (na slikama gore) je počeo prihvaćati sportske oklade u svojim prostorijama. Više o tome pročitajte u članku.

New Jersey je svima omogućio legalizaciju

New Jersey je 14.05.2018. pobijedio na Vrhovnom sudu i PASPA (Professional and Amateur Sports Protection Act) zakon je proglašen neustavnim, što je zatim omogućilo da bilo koja savezna država koja to želi legalizira sportsko klađenje. Nevada je oduvijek nudila klađenje jer je tamo Las Vegas, i služila je kao svojevrsni ispušni ventil za naciju jer je tamo sve dozvoljeno – i kockanje, i klađenje, i puno drugih stvari. Delaware je 05.06.2018. otvorio singl klađenje u tri casina. New Jersey je malo kasnio i 14.06.2018. je otvorio vrata sportskom klađenju, a guverner Phil Murphy koji je potpisao zakon je bio prvi klijent u redu. Mississippi je još 2017. donio zakon koji omogućava sportsko klađenje čim se za to steknu zakonski uvjeti, a 01.08.2018. je to postalo i stvarnost. West Virginia je 30.08.2018. omogućila sportsko klađenje, a New Mexico je zasad šesti u redu.

Pennsylvania, Rhode Island, New York i Arkansas bi uskoro mogli legalizirati klađenje. Još je dvadesetak saveznih država u kojima se stvari mijenjaju nabolje i razmišljaju o tome kako uvesti sportsko klađenje, dok Utah sasvim sigurno neće nikada legalizirati nikakav oblik kockanja. Texas je najveća država koja vjerojatno neće legalizirati klađenje, a tu su još i mnoge druge države američkog juga: Alabama, Georgia, Florida, North Carolina i Tennessee. Osim njih, klađenje vjerojatno neće legalizirati ni Arizona, Colorado, Idaho, Maine, Nebraska, New Hampshire, North Dakota, South Dakota, Vermont, Virginia, Washington, Wisconsin, Wyoming, Alaska i Hawaii.

Što očekivati u budućnosti?

Na kraju, možemo očekivati da će oko polovica saveznih država u SAD-u imati legalizirano klađenje u nekom obliku dok druga polovica neće, a razliku između njih će činiti volja građana tih država. Dok u nekim državama smatraju klađenje i kocku općenito porokom kakvog ne žele u svojoj državi, tako u drugim državama nemaju takvih sukoba s puritanskim vrijednostima.

U svim ovim slučajevima koji su dosad otvorili sportsko klađenje građanima se radi o zemaljskim kockarnicama koje su otvorile jedan šalter na kojem se može uplatiti sportska oklada, što je Amerikancima ogromna stvar jer toliko dugo žive u svijetu u kojem ne mogu uplatiti okladu. Neki od njih, kao npr. New Mexico, uopće ne dozvoljavaju oklade na ili protiv lokalnih sportskih timova. Proći će još puno vremena dok se u Americi omogući klađenje online na sve sportove, ako to uopće i bude moguće.

Za više informacija pročitajte zakone koji su doveli do zabrane sportskog klađenja u Americi:

I, naravno, budite sretni što se u Hrvatskoj možemo kladiti na sve što poželimo, u kladionici u kojoj poželimo, i još dobiti bonuse na prvu uplatu i bonuse na listiće s više parova. U najrazvijenijoj zemlji svijeta to nemaju.