Uplate i isplate

Debitne kartice

Debitne kartice su osnovno sredstvo za transakcije putem interneta, što uključuje i online klađenje, a uz pomoć online novčanika debitne kartice dobivaju dodatnu fleksibilnost.

Debitna ili prepaid kartica je ona kartica s kojom možete trošiti onoliko novca koliko imate na računu (na kartici), što uključuje i eventualni dozvoljeni minus.

Svaka kartica koju imate, a koja nije kreditna kartica (s odgodom plaćanja), je debitna kartica. To uključuje karticu kunskog tekućeg računa na koji primate plaću, karticu žiro računa, karticu deviznog tekućeg ili žiro računa bez obzira na valutu, poklon kartice, kao i sve kartice koje su izdane od online novčanika kao što su Neteller i Skrill.

Brendovi debitnih kartica su uvijek isti: Visa, Visa Electron, Visa Debit, Mastercard i Maestro.

Za online klađenje su debitne kartice nužne ako ne želite vršiti transakcije običnom bankovnom doznakom koja je nespretna i dugo traje. Najkorisnije je debitnu karticu registrirati uz svoj Neteller ili Skrill račun i uživati u privatnosti i fleksibilnosti transakcija s kladionicama.

Kunske debitne kartice

Gotovo svaki zaposleni građanin RH ima ovakvu karticu vezanu uz svoj kunski tekući račun. Kartica se koristi za podizadnje novca na bankomatu i za kupovinu na prodajnim mjestima. Osim samog iznosa na računu, vrlo često postoji i dozvoljeni minus, a nerijetko i otplata na rate, što ove kartice stavlja uz bok kreditnima po fleksibilnosti plaćanja.

Velika većina kunskih debitnih kartica se ne može koristiti za online kupovinu. To ovisi isključivo o banci koja izdaje karticu, tako da se situacija razlikuje od banke do banke. Nemoguće je napraviti relevantan popis debitnih kartica hrvatskih banaka, ali lako sami možete provjeriti može li se vaša kartica koristiti za online kupovinu. Ako ima sigurnosne brojeve na poleđini (vidi: Kreditne kartice), vjerojatno može.

Ipak, čak i ako se vaša kunska debitna kartica može koristiti na internetu, ne bi bilo loše razmisliti o deviznoj kartici, jer ćete tada sami vršiti konverziju valuta umjesto automatske konverzije, koja je uvijek puno skuplja.

Naknade za konverziju valuta mogu biti vrlo skupe ako se nagomilaju. Nepisano pravilo je da se držite jedne te iste valute u što više koraka transakcije. Za klađenje to znači da vam račun u online kladionici treba biti u eurima, Skrill ili Neteller račun u eurima, devizna debitna kartica u eurima. Tek na krajnjem koraku vršite konverziju u kune ili u eure, i to sami. Razlika u kupovnom i prodajnom tečaju kod banaka je obično od 0,60 do 1,50%, a kod automatske konverzije negdje na internetu provizija gotovo nikad nije niža od 2,50%. Dvije takve konverzije, ulazna i izlazna, i izgubili ste 5% novca.

Devizne debitne kartice

Za razliku od kunskih, devizne debitne kartice su prave prepaid kartice, odnosno moći ćete koristiti samo onaj iznos kojeg sami uplatite na njih, bez dozvoljenog minusa.

Većina ovih kartica se može koristiti na internetu, ali nije rijedak slučaj da banka izdaje deviznu karticu koja se ne može koristiti za međunarodne transakcije. Zato uvijek nekoliko puta upitajte može li se kartica stvarno koristiti za kupovinu na internetu (spomenite eBay ili PayPal) prije nego što se odlučite na otvaranje devizne kartice u toj banci.

Ako još nemate deviznu karticu, preporučamo Visa Electron Chip karticu PBZ, koju hrvatski kladioničari već godinama koriste dok ostale banke tek pokušavaju ponuditi jednako dobar proizvod. Kartica je vezana uz devizni račun i savršena za naše kladioničarske potrebe. Novac možete podizati i na bankomatu, a karticu možete koristiti i za Neteller ili Skrill online novčanik. Za dobivanje kartice je dovoljno biti punoljetni građanin RH s osobnom iskaznicom.

Direktna uplata na kladionicu

Odaberete li u kladionici uplatu debitnom karticom, upisat ćete broj kartice, datum isteka, i sigurnosni broj kartice, CSC (Card Security Code). Taj broj se nalazi na poleđini, tri znamenke. Novac će se odmah naći na vašem računu u kladionici. Kladionica ne može sama podignuti novac s vaše kartice, što znači da sami kontrolirate troškove i nema skrivenih naknada ili podizanja novca bez vašeg znanja. Podizanje novca na karticu traje 2-3 radna dana.

Kod direktne uplate s kartice na kladionicu ili direktne isplate na karticu s kladionice, na izvatku bankovnog računa će se pojaviti ime kladionice. Direktna uplata ima smisla jedino ako igrate na Bet365, jer ta kladionica jedina ne naplaćuje proviziju na kartice.

Ako biste 100 € željeli podići s jedne kladionice da biste uplatili u drugu, ako koristite direktnu uplatu karticom prvo ćete morati čekati 2-3 dana da novac stigne iz jedne kladionice, a zatim ga uplatiti u drugu, uz novu naknadu za uplatu.

Uplata na Neteller ili Skrill

Problemi s direktnom uplatom s kartice na kladionicu se se rješavaju uvođenjem posrednika, online novčanika. I prilikom uplate i prilikom isplate će se na bankovnom izvatku vidjeti samo Neteller ili Skrill, bez otkrivanja stvarne svrhe uplate. Transakcije s kladionicom, i izlazne i ulazne, su besplatne i gotove su u sekundi.

Skrill ćete odabrati ako želite jeftinije rješenje zbog nižih naknada, ali ćete u završnoj transakciji, podizanju novca sa Skrilla na svoju debitnu karticu, morati čekati 2-3 radna dana.

Neteller ćete odabrati ako želite brže transakcije i raspolaganje svojim novcem čim se on pojavi na Neteller računu preko besplatne Net+ MasterCard kartice. Ako koristite Neteller, ne morate planirati isplate. Ako imate 1000 € na računu, možete ih ili uplatiti u kladionicu, ili podići na bankomatu, kupiti nešto u trgovini, ili kupiti nešto na internetu. Ili sve od navedenog.

Provizija za uplatu debitnom karticom na Skrill je 1,90%. Transakcije s kladionicom su besplatne. Naknada za isplatu sa Skrilla na debitnu karticu je fiksna neovisno o iznosu uplate i iznosi 1.80 €. Osim ovih troškova izgubit ćete ukupno između 0,60% i 1,50% iznosa na konverziji prvo iz kuna u eure (prilikom uplate) i zatim iz eura u kune (prilikom isplate) u vašoj banci.

Provizije na Netelleru su varijabilne. Za uplatu debitnom karticom iznose između 1,75% i 4,75%. Transakcije s kladionicom su besplatne. Naknada za podizanje novca na karticu ne postoji jer je novac automatski na Net+ MasterCard kartici. Kod kupnje u dućanu Net+ karticom plaća se 2,95% naknade za konverziju valuta (osim ako plaćate u eurima). Kod podizanja novca na bankomatu plaća se ista naknada za konverziju, i naknada za isplatu koja iznosi između 0 i 4 €.

Preporuka

Debitne kartice su osnovni način transakcija s online kladionicama, i nijedna druga metoda uplate nema takvu fleksibilnost, pogotovo ako se kartica poveže s Netellerom ili Skrillom.

Za mjesečno podizanje novca do 1000 € preporučamo Neteller zbog fleksibilnosti. Za mjesečno podizanje novca veće od 1000 € preporučamo Skrill, jer su Netellerove provizije izražene u postotku i previše bi se novca izgubilo na većem iznosu, dok Skrill ima jedinstvenu naknadu od 1.80 €.

Direktnu uplatu karticom na kladionicu preporučamo jedino u slučaju kladionice Bet365 zbog nulte provizije.