Uplate i isplate

Kreditne kartice

Kreditnim karticama se može kladiti uz odgodu plaćanja, a ako koristite i online novčanike moguće je izbjeći domaće banke prilikom isplate dobitka.

Kod kreditnih kartica (American Express , Diners, Visa, MasterCard), za razliku od debitnih, postoji kreditiranje banke ili u vidu odgode plaćanja ili u vidu revolving kredita kod kojeg se potrošeni iznos pridodaje mjesečnoj rati otplate.

To je i najveća prednost korištenja kreditnih kartica u svrhu klađenja, jer su kreditne kartice jedini način da se kladite na kredit, odnosno s odgodom plaćanja. Najbolje je kao posrednika koristiti online novčanik Skrill iz dva razloga:

  1. Na kreditnu karticu se ne može primati uplata. Zato kreditnu karticu treba koristiti kao sredstvo nadopunjavanja online novčanika, a novac s tog novčanika je na raspolaganju putem debitne kartice koja se dobije uz račun.
  2. Sve kladionice prihvaćaju Neteller i Skrill kao sredstvo uplate i isplate, dok neka kladionica može, a i ne mora, prihvaćati određenu vrstu kartice koju vi imate. Skrill prihvaća sve četiri kartice, a Neteller samo Visa i MasterCard.

Ako tražite klađenje s odgodom plaćanja, kreditne kartice imaju svoje mjesto u vašoj dobitnoj strategiji, i vjerojatno vam ni 1,75% do 2,50% provizije na uplatu neće predstavljati prepreku.

Direkna uplata karticom na kladionice

Većina online kladionica dozvoljava direktnu uplatu kreditnim karticama, ali uglavnom to vrijedi samo za Visa i MasterCard kartice. Od popularnijih kladionica, samo Bet-at-home dozvoljava uplatu Diners karticom, uz 2% provizije na uplatu, dok nijedna kladionica ne prihvaća American Express karticu. To znači da će većina hrvatskih građana ostati uskraćena za ovu pogodnost klađenja na kredit kad se radi o direktnoj uplati, ali zato se kreditnom karticom može prvo uplatiti na online novčanik.

Posebno treba spomenuti kladionicu Bet365, koja jedina prima uplate Visa, Visa Electron, MasterCard i Maestro karticama uz 0,00% provizije. Uplaćujete li direktno kreditnom ili debitnom karticom na kladionicu, a ne koristite Diners ili American Express, Bet365 je najbolji izbor.

Kreditne kartice se mogu koristiti samo za uplatu na online kladionice, ali se ne mogu koristiti za isplatu jer se novac ni inače ne može primati na kreditnu karticu. Kladionice teoretski omogućavaju isplatu na kreditnu karticu, ali problem je ako kartična kuća kod koje ste uzeli karticu nema takvu praksu.

Uplata posredstvom online novčanika

Makar je često da baš ona kladionica u kojoj se želite kladiti ne prihvaća vašu kreditnu karticu, problem je vrlo lagano zaobići ovakvim procesom uplate: Kreditna kartica –> Online novčanik –> Kladionica

Od dva najpopularnija online novčanika, Neteller prihvaća samo Visa i MasterCard kreditne kartice.

Skrill (bivši Moneybookers) prihvaća nadopunu računa svim kreditnim karticama, uz 2.50% provizije, što znači da je ovo vrlo povoljan i praktičan način da se kladite s odgodom plaćanja. Osim toga, na računu za karticu se neće pojaviti ime neke online kladionice, nego ime online novčanika, dok kartičnoj kući ostaje skriveno gdje ste taj novac potrošili.

PRIMJER Sa svog Skrill računa odaberete metodu uplate Diners i odaberete iznos od 1000 €. Taj iznos se, umanjen za proviziju od 2.50%, istog trena pojavljuje na vašem Skrill računu i možete njime dalje raspolagati kako želite. Uplatiti na kladionicu, isplatiti na Skrill, ponovo uplatiti na drugu kladionicu, podignuti novac na karticu ili bankovni račun. Iznos od 1000 € ćete platiti tek idući mjesec s računom za kreditnu karticu, ili će se povećati mjesečna rata ako se radi o revolving kartici. U međuvremenu, novac obrćete na klađenju.

Uz uplate i isplate ovim putem, imate najveću moguću fleksibilnost, jer za uplatu na kladionicu i isplatu s kladionice uvijek koristite Skrill, a te transakcije su besplatne, dok svoj Skrill račun nadopunjavate kako želite. Kreditnom karticom, debitnom karticom… Isplate su također jednostavnije i ne morate pamtiti kojoj ste kladionici dali koji bankovni račun. Sve je na jednom centralnom mjestu, na Skrillu.

Isplata s online novčanika

I Skrill i Neteller svojim članovima besplatno izdaju plastičnu MasterCard karticu. Čim je novac na raspolaganju na online novčaniku, isti iznos je na raspolaganju na kartici i novac može biti podignut na bankomatu. Identično kao i s običnom debitnom karticom koju imate uz svoj račun u nekoj hrvatskoj banci. To znači da ne morate raditi nikakvu isplatu, jer čim povučete novac s kladionice na Skrill, taj novac je dostupan na vašoj plastičnoj Mastercard kartici.

Kodovi na karticama

Kada odaberete uplatu kreditnom karticom, upisat ćete broj kartice, datum isteka, i sigurnosni broj kartice, CSC (Card Security Code). Taj broj se nalazi na poleđini Visa, Mastercard i Diners kartica (tri znamenke) i na prednjoj strani American Express kartica (četiri znamenke), kako je prikazano na slici.

Za informaciju, sigurnosni broj se kod Visa kartica zove CVV2, kod Mastercard CVC2, kod American Expressa CID, a kod debitnih kartica CSC.

Uplata American Expressom

Nijedna online kladionica ne prihvaća uplatu American Express kreditnom karticom. Jedino rješenje je Skrill. Otvorite li račun na Skrillu, možete ga nadopuniti uplatom sa American Express kartice uz proviziju od 2.50%. Dalje sa Skrilla možete slati novac na bilo koju online kladionicu, i vraćati ga na Skrill. S obzirom da Skrill nudi Mastercard debitnu karticu svojim članovima, preko te kartice možete podići svoje dobitke na bankomatu.

Uplata Dinersom

Jedino Bet-at-home prihvaća direktnu uplatu Diners karticom, uz proviziju od 2.00%. Ako želite uplatiti Dinersom na neku drugu kladionicu, opet ćete morati koristiti Skrill kao posrednika, kao i u gore opisanom slučaju s Amex karticom. Provizija na uplatu sa Dinersa na Skrill je 2.50%.

Prednosti i mane kreditnih kartica

Klađenje na kreditnu karticu je jedini način za klađenje uz odgodu plaćanja. Direktna uplata karticom na kladionicu ima manu što tu ovisite o tome prima li određena kladionica vašu karticu, a i provizije su poprilično visoke. Rješenje je uvesti posrednika, Skrill ili Neteller, i uživati u maksimalnoj fleksibilnosti.

Ni kladionica ni Skrill / Neteller ne mogu sami podignuti novac s vaše kartice, uplata se uvijek inicira s vaše strane, što znači da sami kontrolirate troškove i nema skrivenih naknada ili podizanja novca bez vašeg znanja.

Jedina mana kreditnih kartica je što se na njih ne može primati isplata, što stvara problem kod direktne uplate na kladionicu, ali Skrill i Neteller zaobilaze taj problem.