Strategija klađenja

Kako izračunati očekivanu dobit od bonusa za klađenje

Vjerojatno ćete preuzeti svaki bonus koji se pojavi, ali svejedno nije loše imati sposobnost izračunati koliko je neki bonus kvalitetan. Na web stranicama kao što je Oklade.net ili stave 123 ćete redovito pronaći desetke bonusa, s različitim iznosima i različitim uvjetima. Pogledajmo kako izračunati stvarnu vrijednost bonusa da biste mogli znati koji bonus je bolji od kojeg.

Expected value (očekivana dobit)

Najvažniji koncept s kojim ćemo vas upoznati je expected value, odnosno očekivana vrijednost ili, bolje, očekivana dobit. U ovoj kalkulaciji ćemo zapravo pogledati koliko očekujemo izgubiti dok ispunjavamo uvjete za preuzimanje bonusa, i je li taj iznos veći ili manji od iznosa kojeg dobivamo kao bonus. Očekivana dobit je ono što bismo dobili kad uvrstimo sve matematičke pokazatelje, i kad totalno ignoriramo sposobnost igrača. Želimo samo vidjeti nudi li nam kladionica okvir u kojem možemo pobijediti, ili okvir u kojem ćemo gubiti.

Primjer

Uzet ćemo za primjer Bet-at-home kladionicu i njihov bonus kojeg već godinama daju hrvatskim igračima, 50% do €100 uz zahtjev da se iznos depozita i bonusa obrnu 4x na koeficijente 1.70 ili veće. Zvuči jednostavno, ali ajmo izračunati trebamo li stvarno pogađati oklade češće nego inače da bismo preuzeli ovaj bonus, ili je dovoljno samo da pogađamo onoliko često koliko koeficijent sugerira.

Prvo, za svaku kalkulaciju očekivane dobiti od bonusa je najvažniji podatak koliki je house edge, odnosno koliki postotak uzima kuća na nekoj igri. U slučaju klađenja, to ćemo najbolje vidjeti na dvostranim okladama kao što je over/under, i na Bet-at-home ćemo vidjeti koeficijente 1.85-1.85 umjesto 2.00-2.00. Ne pitajte kako smo izračunali, ali profitna margina na Bet-at-home je 8%. To znači da vam nude 8% slabiji koeficijent od onoga čistog matematičkog.

Ako igrate u domaćim kladionicama, u očekivanu dobit od bilo čega morate uračunati i manipulativne troškove i porez.

Uglavnom, ako je iznos od €200 dovoljan da bi se dobio maksimalan bonus od €100 u Bet-at-home kladionici, to je €300. Taj iznos trebate 4x obrnuti na okladama, znači to je €1200. S obzirom da je profitna margina kladionice 8%, matematički se očekuje da ćete izgubiti 8% od iznosa kojeg uplatite. 8% od €1200 je €96.

Dakle, dolazimo do zaključka da je očekivana dobit na Bet-at-home bonusu 4 eura. To zapravo i nije tako loše kao što zvuči, jer je jedino bitno da vrijednost bude pozitivna. Ako je negativna, znači da morate raditi čudesne stvari da biste stvarno zaradili novce na kraju, a ako je vrijednost pozitivna to znači da je moguće i da igrate kako god želite a svejedno zaradite. Naravno, sposobniji igrač će zaraditi više. Ovu kalkulaciju radimo da vidimo kako bi prošao savršeno prosječan igrač.

Ključna stvar u ovome je da bi se Bet-at-home bonus potpuno promijenio kada bi ga recimo trebalo obrnuti 5 puta umjesto 4. Tu bismo onda morali uplatiti ukupno oklada za €1500, 8% od toga je €120, i bili bismo u minusu €20. Zato i računamo očekivanu dobit. Jer ima bonusa koji i jesu takvi da nas matematički odvode u minus. Zato dobro proučite sve bonuse.

Varijacija

Makar matematički ne postoji razlika između bonusa kojeg treba obrtati na koeficijent 2.00 s minimalno tri para na listiću, i ovog bonusa kojeg obrćete na koeficijente 1.70 ili veće, jasno je da je lakše obrnuti bonus što je traženi koeficijent manji jer je veća šansa da ćete okladu doista i pogoditi.

U onim slučajevima kad je zahtjev vrlo visok, kao npr. već spomenuti listić s tri para i ukupnim koeficijentom 2.00, savjetujemo manji ulog i veći broj oklada kako bismo se borili protiv prevelike varijacije povećanjem broja ponavljanja.