Strategija klađenja

Profesionalno klađenje: Kako postati ozbiljan igrač

Nakon dugogodišnjeg kontakta s ozbiljnim igračima koji žive od klađenja, donosimo vam članak u kojem ćemo objasniti glavne razlike između takvih igrača i prosječnog hrvatskog igrača, korake koje treba poduzeti kako biste krenuli na put ozbiljnog klađenja, kao i neke stvari koje ozbiljni igrači ne rade a trebali bi!

Za početak, važno je odabrati dobru kladionicu ili dobre kladionice koje će vam dati dobar koeficijent i koje će prihvatiti vašu okladu (više o ovom drugom dijelu kasnije). Na portalima kao što su Oklade.net ili Sportskokladenje24.com ćete riješiti taj problem i odabrat ćete dobru kladionicu za rekreativno klađenje, i već ćete tako imati profit 20-25% veći od igrača koji igra u domaćim kladionicama gdje se naplaćuju M.T. i porez, koeficijenti su dosta lošiji, a nema ni bonusa za uplatu ni bonusa za parove s više listića. Ako ste to već napravili, čestitamo! Ako niste, što čekate?

Dvije razlike između amatera i profesionalaca

Krenimo dalje s našom pričom o profesionalnim igračima. Dvije stvari koje njih razlikuju od običnih smrtnika je što uplaćuju ogroman novac na po jedan par na listiću, i što se zapravo ne klade u ovim popularnim kladionicama koje svi znaju, već u kladionicama koje su možda i opskurne ali prihvaćaju velike uloge. Ovo zadnje – prihvaćanje oklade – je općenito najveći problem za bilo kojeg velikog igrača. Većina rekreativnih kladionica će vrlo brzo limitirati uloge po okladi kad dobivate, a kad se to dogodi bit ćete ljuti jer ne možete igrati i ponosni jer vas je očito kladionica označila kao uspješnog igrača.

Koje kladionice prihvaćaju velike uloge?

Kladitelji koji se klade na osnovne oklade idu na Pinnacle gdje limita skoro pa da i nema, a koeficijenti su odlični, nema boljih. Ali, ponuda za nogomet je osnovna, 1×2, azijski hendikepi i over/under, kao i za tenis. Zato mnogi igrači odu na Betfair, gdje se na Exchange sekciji može uplaćivati golem novac jer se radi o peer-to-peer okladama, dok je Sportsbook sekcija redovna rekreativna kladionica. Nije loš ni Bet365, bar za početne korake, limitiraju tek igrače koji se bave arbitražom, ne i igrače koji dobivaju jer su odabrali pobjednički tip.

Naš favorit je 5Dimes, američka kladionica u kojoj su nas limitirali, ali takvu ponudu oklada nismo našli nigdje drugdje. Tamo smo igrali na oklade na igrače, npr. broj šuteva Edena Hazarda prema golu, broj pretrčanih jarda nekog NFL running backa, i slično. Uplata je jedino moguća bitcoinom. Vraćamo se opet toj kladionici ove NFL sezone s novim korisničkim računom.

Kako igraju profesionalci?

Kratko i jasno, uplaćuju velik novac na jedan tip kojem vjeruju. Nema kombinacije oklada na isti listić jer je to nepotrebno. Dobro ste izanalizirali utakmicu i vjerujete da će se a) taj neki ishod dogoditi i b) da je koeficijent kojeg dobivate na tu okladu veći od vjerojatnosti tog ishoda – i uplaćujete veliki novac na tu okladu. Ako oklada nije vrijedna velikog uloga, onda ju ne treba ni igrati.

Posebna podvrsta profesionalnih igrača su oni koji su spremni duže vremena podnositi gubitke, ali iskorištavaju puno bolje koeficijente, recimo neriješeno na nogomet. Njima nije do toga da dobiju svaku okladu, već idu na dugoročnu matematičku prednost.

Ovome treba dodati jednu stvar, a to je da profesionalci tvrdoglavo zanemaruju ogromne koeficijente (npr. 5.00 i više) ili listiće s 10-ak parova koji mogu donijeti veliki dobitak, a mi svakako savjetujemo da se uz profesionalnu igru igraju i listići s velikim koeficijentima. Dobitak može biti samo onaj koji piše na listiću, ako je 1.50 onda dobivate 50%, a povremeno treba riskirati i s koeficijentima 8.00. Može i 100.00. Tko ne uplati na to i igra samo na male koeficijente, uvijek će imati samo mali dobitak. Treba se zaigrati, to će rezultirati velikim dobitkom češće nego što mislite. To možda nije “profesionalno” ali može ozbiljno popraviti budžet. Ali osnova neka bude klađenje na parove kojima stvarno vjerujete.

Za više informacija posjetite naše ostale članke u sekciji Strategija klađenja gdje objašnjavamo mnoge aspekte klađenja i donosimo informacije koje će popraviti vašu igru. Kladionice imaju zaposlene cijele timove ljudi koji rade na koeficijentima i na tome kako da profitiraju od nas igrača, pa se moramo i mi potruditi i educirati da bismo ih pobijedili.

Ne zaboravite, ne postoji čarobni sistem uloga koji će vam donijeti dobitak, i ne postoji način da prevarite kladionicu. Jedini način za profit na klađenju je birati dobitne tipove, i raditi to češće nego što koeficijent tih oklada sugerira. Ako vam je prosječni koeficijent vaših oklada 1.80, to je 55.55% matematičke vjerojatnosti, vi morate takve oklade pogađati sa bar 60% točnosti da bi vam se klađenje isplatilo. Drugog načina nema.