Strategija klađenja

Profitirajte na klađenju uz jedan jednostavan trik

Svatko tko je uplatio sportsku okladu zna da je klađenje teže nego što se čini, i da naši listići imaju neobičnu naviku da padnu onda kad se najmanje nadamo. Kladionica Biz tipovi će vam donijeti konkretne tipove, a mi ćemo se u ovom članku pozabaviti jednim jednostavnim konceptom koji bi vam mogao promijeniti sreću u klađenju.

Prvo, pogledajmo kako se većina ljudi kladi.

Od pregoleme vikend ponude na nogomet biramo utakmice iz raznih liga, šaramo po cijeloj Europi a nekad i po svijetu. To rezultira time da se na našem listiću nalaze momčadi o kojima ne znamo puno i lige o kojima ne znamo puno. Uglavnom se na listićima nađu Celtic, Dinamo, Barcelona, Bayern, Juventus i slične ekipe koje dominiraju u svojim ligama.

Ali, baš na tim utakmicama je koeficijent na favorita manji nego što bi trebao biti. To znači da dugoročno ne možemo profitirati klađenjem na pobjedu Barcelone. Za sve ove klubove smo napravili kalkulaciju u zadnjih 10 sezona – klađenjem na njihove pobjede (i to samo kad su favoriti, ne u derbijima) se ne može ostvariti profit. Nijedna sezona ne bi donijela dobitak, jer su koeficijenti točno toliko premali da je profit nemoguć.

Zato treba izbjegavati klađenje na favorite u nogometu, pogotovo u ligama koje zapravo ne poznajemo, u utakmicama favorita protiv klubova koje ne poznajemo dobro. To ne funkcionira.

Za uspješno klađenje je potrebno spustiti se na puno manju razinu. Na primjer, pratiti samo Barcelonu. Činjenica je da Barcelona skoro uvijek pokrije azijski hendikep u utakmici nakon poraza. Ne vole gubiti, i svaki poraz ih trgne i u idućoj utakmici vidimo reakciju. To je jedan primjer “lokalnog” klađenja na jedan klub ili jedan element igre koji proučavamo i pratimo.

Naravno, najbolje ćemo se kladiti na klub koji i sami pratimo, ako smo neutralni što se tiče procjene njihovih šansi, jer ćemo tijekom godina već naučiti u kojim situacijama naš klub pobjeđuje, a u kojima ne.

Treći primjer može biti broj koševa igrača nekog NBA kluba, recimo Luke Dončića. Ako proučavamo samo njegovu igru i ako poznajemo kako njegov klub igra, i ako poznajemo protivnike dovoljno dobro, moći ćemo prepoznati situacije u kojima će Dončić postići više koševa od ponuđene oklade. Možda njegov sljedeći protivnik nema nijednog igrača koji ga može čuvati, ili će možda utakmica biti otvorenija i brža pa će i Dončić imati više šuteva. Sve to se počne primjećivati kad se spustimo na ovu, manju razinu.

Za kraj, upotpunit ćemo ovu strategiju jednim posebnim trikom. U slučaju oklada kao što je broj koševa igrača koeficijenti su blizu 2.00. Ako u jednoj utakmici naš igrač ne postigne željeni broj koševa i izgubimo okladu, dogodit će se to da će u idućoj utakmici ponuđeni broj koševa biti nešto niži. A mi ćemo računati da nam je naš igrač “dužan” i opet ćemo se okladiti na njega, a ako opet promašimo i treći put ćemo igrati na njega ali s dvostrukim ulogom, zato da nam vrati novce. Ovo je zapravo Martingale, strategija poznata u ruletu, koja u ruletu ne funkcionira ali u okladama na igrače da jer je rijetko da ista oklada ne bude dobitna dvaput ili triput zaredom. Pogotovo zato što će se ponuđeni broj koševa kompenzirati zbog lošijeg rezultata u prethodnoj utakmici. Na Dončićevom game logu ćete vidjeti da nakon jedne slabije utakmice skoro uvijek dolazi reakcija u obliku 40 poena.

Ovo je samo jedan primjer, a za uspješno klađenje ćete naći jednog svog igrača ili svoj klub koji ćete pratiti. Naravno, moguće je istovremeno pratiti i desetak NBA igrača – i sigurno ćete imati više uspjeha nego da se kladite na to da će favorit u nogometu nastaviti svoj pobjednički niz.