Strategija klađenja

Kako se kladiti na NFL

Većina igrača se kladi na nogomet, ali sve je više zaljubljenika u američki nogomet s obzirom da su prijenosi uživo na Sportklubu, i samim time se sve više igrača u Hrvatskoj kladi na NFL. Pretpostavit ćemo da ste već odabrali svoju kladionicu s popisa kao što je onaj na Sportske kladionice, a ako jeste, onda samo morate provjeriti ima li ta kladionica ponudu koja vama odgovara za američki nogomet.

Klađenje na hendikep i na zbroj bodova

Milijuni dolara se vrte na samo dva tipa oklada na NFL utakmice, a to su hendikep i zbroj bodova. Amerikanci se skoro uopće ne klade na pobjednika (oni to zovu “moneyline” ili ML), već je uvijek glavno pitanje hoće li netko pokriti hendikep ili ne. S obzirom na prirodu postizanja poena u američkom nogometu, ove oklade skoro uvijek ovise o tome što se događa u zadnjih nekoliko minuta utakmice. Dobrom quarterbacku je dovoljna minuta i pol da dovede momčad do touchdowna ako to znači izjednačenje ili pobjedu. Zato je varijacija u ovim okladama velika. To vrijedi i za over/under oklade, makar u manjoj mjeri. One su predvidljivije, ali također ovise o tome što se događa u zadnjoj osmini utakmice.

Klađenje na sporedne oklade

Moguće su mnoge sporedne oklade na samu utakmicu, npr. koliko će biti sackova u utakmici, koliko će touchdowna postići neka momčad, hoće li biti postignut defanzivni touchdown i slično. Ove oklade imaju puno manju varijaciju jer rezultat bude uvijek u sličnom rasponu, a na nama je da nađemo onu okladu koja ima više šanse za ostvarenje nego što to koeficijent kaže. Na primjer, možemo se kladiti na to da će naš favorit postići bar 1.5 touchdowna, za što će koeficijent biti mali, vjerojatno oko 1.30, ali je varijacija puno manja nego na broj golova momčadi u nogometu!

Klađenje na oklade na izvedbu igrača

Tzv. player props su oklade u kojima se kladimo na to hoće li neki running back pretrčati više ili manje od 68.5 jarda, hoće li uloviti loptu više ili manje od 3.5 puta, hoće li trčati s loptom više ili manje od 15.5 puta. Potrebno je jako dobro poznavati i timove i igrače, a i sami američki nogomet kao sport, da bismo se mogli uspješno kladiti na izvedbu igrača, ali oni koji znaju dobro proučiti statistiku mogu imati dobar postotak pogodaka. Izvedba igrača skoro uvijek ovisi o tzv. game scriptu, odnosno tome kako se utakmica odvija i koje akcije trener bira zvati. Na primjer, timovi koji su u velikom rezultatskom zaostatku će napustiti igru trčanjem i počet će samo dodavati loptu. S druge strane, oni timovi koji su u rezultatskoj prednosti će željeti iscijediti sat tako da biraju akcije za igru trčanjem. Zato treba gledati kakav će biti game script koje momčadi, a tek nakon toga ćemo tražiti statistiku za samog igrača. Fantasypros.com i Rotoworld.com su dobri za proučavanje statistike igrača.

Klađenje uživo

Iskusniji pratitelji NFL-a mogu prepoznati situacije na terenu i smjer u kojem se utakmica kreće. Makar je sami sport nepredvidljiv i stvar se može okrenuti u sekundi, ovakvim prepoznavanjem trenda u kojem utakmica ide možete ostvariti prednost nad kladionicom. Koeficijenti za klađenje uživo se formiraju automatski, temeljeno na rezultatu, preostalom vremenu i poziciji na terenu, tako da možete ostvariti prednost ako na svoje oči vidite da je defanzivna linija umorna, da se quarterback pogubio nakon što mu je presječena lopta, da jedna momčad ne uspijeva uspostaviti igru trčanjem a bez toga ne mogu pobijediti, itd.

Najbolje kladionice za klađenje na NFL

Ovo je pitanje pristupa, jer hrvatski igrači recimo ne mogu igrati u kladionici Bovada. Ali zato će mnogima biti blizak Bet365 koji nudi čak i oklade na izvedbu igrača, dok će oni iskusniji otići u američki 5Dimes i uživati u konzoli za odabir oklada na igrače, gdje sami možete povećati ili smanjiti npr. broj jardi trčanjem i tako promijeniti koeficijent kojeg dobivate. Neki će odabrati Hrvatsku lutriju, koja nudi oklade na izvedbu igrača, ali obratite pažnju da tu plaćate manipulativne troškove i porez pa su vam koeficijenti efektivno puno manji.