Strategija klađenja

Usporedba kvota je važna za uspješno klađenje

Puno puta smo ponavljali da je odds comparison odnosno usporedba kvota jedan od važnijih instrumenata koje igrač ima na raspolaganju da bi pobijedio kladionicu, a u ovom članku ćemo to još malo razraditi i reći zbog čega točno dobivamo prednost nad kladionicom i kakvu.

Kada koristimo usporedbu kvota, koja prikazuje koji je koeficijent na našu željenu okladu u 10+ kladionica, možemo odabrati najbolji koeficijent ako je značajno bolji od kladionice u kojoj inače uplaćujemo. Ideja je da ćemo tu dobiti nekoliko postotaka prednosti nad kladionicom i da će to dugoročno možda čak i činiti razliku između dobitka i gubitka.

Koliko kvote variraju?

Uzet ćemo za primjer finale Lige prvaka 2019. u kojem igraju Liverpool i Tottenham. Najniži online koeficijent na Liverpool je 1.83 (Paddy Power), ali to je izuzetak jer većina ostalih kladionica ima koeficijent između 1.87 i 1.92, a neke čak idu i skoro do 2.00. Na slici ispod su koeficijenti nekih kladionica sa sajta Bettingmetrics.

Pogledamo li na brzinu koeficijente hrvatskih lokalnih kladionica, vidjet ćemo da kao prema nekom dogovoru svi imaju koeficijent na Liverpool 2.00. Izgleda odlično, ali zbog manipulativnih troškova i poreza na klađenje na 100 kn uplate dobivate nazad 190 kn. To znači da je realni koeficijent u hrvatskim lokalnim kladionicama 1.90 i da je inferioran svim kladionicama s gornje slike.

Pretpostavimo da ćemo na Liverpool uplatiti okladu na Betfair Exchange, 1.98. To je 4.2% veći broj od onoga u lokalnim kladionicama, i to je jednako kao da smo na listić u lokalnoj kladionici dodali još jedan par s koeficijentom 1.04 ili 1.05 – što ljudi često rade da bi nadoknadili M.T., a često im to ne uspije jer baš taj par padne.

Možemo zaključiti da kvote općenito variraju oko 5 do 8%, ponekad 10% u nekim slučajevima, i sad se samo postavlja pitanje jeste li vi igrač kojem treba tih 5-8% ili će to ignorirati i nastaviti uplaćivati u “svojoj” kladionici. Prema iskustvima profesionalnih igrača, ako stalno uzimate prednost od nekoliko postotaka nad kladionicom, dugoročno ćete ostvariti profit, a ako ne iskorištavate šanse bit ćete u gubitku. Najbolji profesionalni igrači imaju ROI (povrat investicije) od samo 10%, rijetko blizu 15%. To znači da na svakih 100 kn uloga zarade ukupno 110 do 115 kn, ili +10 i +15 kn. I takva igra je dovoljna da bi se vrlo brzo udvostručivao novac. Dakle, ako je maksimalna dugoročna prednost koju kvalitetan igrač može ostvariti nad kladionicom 15%, onda uzimanjem 5-8% više na koeficijentima odrađujemo pola posla!

Gdje su najbolje kvote?

Poznato je kako Pinnacle kladionica “ima najbolje kvote” ali nije baš praktična, a i često različitim profilima igrača daje drugačije kvote, što je na rubu legalnosti. Pinnacle nije tako dobar izbor kao što njihov PR već dva desetljeća govori. Također, nemojte se upecati na 1xBet, Betwinner i ostale kladionice istog ruskog vlasnika. Ne igrajte tamo makar vidite da su kvote odlične. Varaju igrače.

Ako želite jednu kladionicu koja će vam davati vrhunske koeficijente na skoro svaku okladu, to je definitivno Betfair. Igrači koji igraju više parova na listiću će igrati u klasičnoj kladionici, Sportsbook, dok će oni koji igraju samo jedan par i žele odličan koeficijent igrati Betfair Exchange. Vrlo je jednostavno prebacivati se između Sportsbook i Exchange, a s istim novcima možete uplaćivati i jedno i drugo.

Ne postoji jedna kladionica koja će imati najbolje koeficijente na svaki događaj, i također postoje kladionice koje će ići privlačiti igrače velikim koeficijentom na popularnu utakmicu (npr. finale Lige prvaka) dok druge neće. Često i na Supersportu možete naći pojačani koeficijent na neku utakmicu nekog hrvatskog kluba ili hrvatske reprezentacije u nekom sportu, dok je Lutrija poznata po dobrim kvotama na učinak igrača u američkim sportovima.

Što još treba razmotriti?

Nismo mi od jučer da preporučamo igračima da samo igraju na najveći koeficijent. Treba igrati u kladionici koja vam daje dobre koeficijente, koja ima dobru ponudu oklada, koja ima klađenje uživo, cash out, live streaming, bonuse, i koja vam općenito nudi vrhunsko klađenje na sport. Definitivno je najbolja kladionica trenutno Betfair, dok je Bet365 također odličan ali sa slabijim kvotama. Ako se ne kladite u jednoj od ove dvije kladionice, puno propuštate. Učlanite se klikom na link i uživajte u vrhunskoj igri. Za pomoć pri uplati posjetite naš vodič. Sretno!