betfair bonus 200 eura

bet at home bonus 100 eura

 

STRATEGIJA KLAĐENJA

Kellyev kriterij: Riskantno manipuliranje ulozima

kellyev-kriterijKellyev kriterij je algoritam kojeg je razvio John Larry Kelly Jr. 1956. godine, a u klađenju se koristi za manipuliranje ulozima. Veći ulog će se stavljati na vjerojatnije ishode gdje je koeficijent bolji od očekivanog.

Primarni kriterij je vjerojatnost ishoda, a sekundarni vrijednost koeficijenta. To znači da će Kellyev algoritam najveći ulog predložiti kada je koeficijent mali, ali svejedno nešto veći od očekivanog.

Biti bolji od bookmakera

Ključ ovog algoritma leži u procjeni vjerojatnosti oklade, što znači da sami trebate bolje procjenjivati koeficijente od bookmakera. Ako ste ikada vidjeli koeficijent 1.45 i rekli “ovo je poklon, ta oklada ne vrijedi više od 1.43”, onda je Kellyev kriterij prava stvar za vas. Naravno, treba znati i reći da je npr. koeficijent 1.20 premali jer se očekivao bar 1.25. U takvom slučaju Kellyev kriterij će predložiti da ne uplaćujete ništa.

Veći ulog na favorite

Kellyev kriterij će odrediti veći ulog za veću vjerojatnost oklade, a sekundarni kriterij je vrijednost oklade. To znači da će više vrijediti oklada na velikog favorita koja ima tek nešto veći koeficijent od očekivanog nego oklada na antifavorita s puno većim koeficijentom od očekivanog.

Primjer: Koeficijent na Manchester United je 1.25, što iznosi vjerojatnost od 80%. Vaša procjena je da Manchester ima 81% šanse da pobijedi u utakmici. Kellyev kriterij će predložiti da uplatite 5% vaše ukupne banke. Ipak, u slučaju potpuno jednake vrijednosti oklade (razlika ponuđenog koeficijenta i vaše procjene) kada je koeficijent 2.40, Kellyev kriterij će sugerirati da uplatite samo 0.83% banke. To znači da Kellyev kriterij favorizira oklade koje su vrlo vjerojatne.

Računanje uloga po Kellyu

S obzirom da je matematički izračun kompliciran, pripremili smo tablicu (XLS, 10 KB) u koju trebate upisati koeficijent, vjerojatnost dobitka (vaša vlastita procjena), i svoju banku (ukupan iznos raspoloživ za klađenje). Ovaj kalkulator će vam omogućiti da s potpunom sigurnošću određujete uloge po Kellyu, bez prilagođavanja i raznih izmjena kakve su karakteristične za ostale kalkulatore koji se mogu naći na internetu. Neke moderne verzije čak mijenjaju Kellyev kriterij u progresivni sustavom uplata, što on nije. Da je Kelly želio drugačiju verziju svog algoritma, napravio bi ga drugačije, zar ne? Možete pročitati i originalni Kellyev dokument (PDF, 121 KB) kojeg je napisao 1956. godine.

Rizici Kellyevog kriterija

Kellyev kriterij ipak sadrži jedan rizik zbog kojeg bi razumno bilo uplatiti samo dio onoga što kalkulator predlaže, kao što je naznačeno u našoj tablici. Zbog samo 1% pogrešne procjene u tome tko je kakav favorit u utakmici, Kellyev kriterij može predložiti i da uplatite čak četvrtinu svega što imate. Zato je ovaj način računanja uloga koristan isključivo igračima koji znaju dobro procijeniti koeficijente i vjerojatnosti. Takvi igrači će puno profitirati od Kellyevog kriterija. Svima ostalima predlažemo da uzmu jednu od bezbolnijih varijanti, kao onu Kelly/5 ili Kelly/20 iz naše tablice.

Nije samo za nogomet

Po iskustvima britanskih igrača, možda je i najbolja primjena Kellyevog kriterija ona na konjske utrke. Naravno, Kellyev kriterij je primjenjiv na sve moguće oblike investicija, što znači da se može primjenjivati i na burzu dionica, uplaćujući više novca što je vjerojatniji rast i što je veća razlika u realnoj i ponuđenoj cijeni dionica. Ovo remek-djelo velikog Teksašanina daje beskrajne mogućnosti – a ključ u svima njima je dobra procjena. S obzirom na agresivnu prirodu ovog sustava koji pokušava dobiti što više, za razliku od mnogih drugih sustava koji se baziraju na minimiziranju gubitaka, loše procjene mogu ubrzano dovesti do bankrota.

© OKLADE.NET Ova web stranica i njezin sadržaj su autorsko djelo, a nositelj autorskog prava je vlasnik Oklade.net. Neovlašteno kopiranje sadržaja je zabranjeno Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, 01-081-03-1344/2, NN 167/03, 79/07, 80/11, 144/12.

osvojidres

Moglo bi vas zanimati i...

koja-kladionica-ima-najbolje-koeficijente-na-svijetuRangirali smo kladionice po prosječnom koeficijentu u njihovoj ponudi. Najbolje koeficijente nudi Pinnacle, dok najgora kladionica, Supersport, uz loše...
9707
kladjenje-kao-investicijaKlađenje nije zabava, već investicija. Shvaćanje klađenja kao zabave, ili kao začina sportu, dovodi do gubitaka. Novca i živaca. Razumnim i...
13918
ozljede-i-kartoniMomčad nije automatski oslabljena kad važan igrač ne igra. Izostanak se najčešće počne osjećati tek nakon prvih nekoliko utakmica, kad momčad više ne...
7699
sigurne-okladeKlađenjem na oba ishoda u dvije različite kladionice mogu se dobiti takvi koeficijenti koji osiguravaju siguran profit u bilo kojem slučaju. Zarada...
14270
zasto-otvoriti-vise-racunaZašto ne imati korisnički račun u samo jednoj kladionici, nego otvoriti račune u više njih? Razlog je očit - dostupnost najboljih koeficijenata za željenu...
5307
upravljanje-novcemNije važno samo pogoditi okladu, već i uklopiti ju u odgovarajuću dugoročnu strategiju. Cilj je ne samo dobivati što više od pogođene oklade, nego gubiti...
4986